Veertig jaar geleden: polderconcentratie binnen Rijnland

Veertig jaar geleden: polderconcentratie binnen Rijnland

Het is veertig jaar geleden dat de polders binnen Rijnland werden opgeheven als waterschap en samengevoegd tot nieuwe waterschappen. In de rubriek Uitgelicht vindt u een nieuw artikel waarin u kunt lezen hoe de polderconcentratie in zijn werk ging en leidde tot verdergaande concentratie van waterschappen binnen Rijnland.

Op 1 januari 1979 werden de polders binnen het hoogheemraadschap van Rijnland opgeheven als waterschap en samengevoegd tot zes nieuwe waterschappen en twee polderafdelingen van het hoogheemraadschap. Dit was de eerste stap in een proces van concentratie van waterschappen binnen Rijnland, dat 26 jaar later afgerond zou worden door de vorming van één zogenaamd all-in waterschap. Daarmee kwam het waterkwantiteitsbeheer in de boezem en in de polders in één hand. In 1979 was het nog niet zo ver. De concentratie van waterschappen was een gecompliceerd proces en verliep niet zonder weerstand.

Ga naar de rubriek Uitgelicht om het hele artikel te lezen over het proces van concentratie van waterschappen binnen Rijnland.