Gemaal Cornelis den Hertog

Gemaal Cornelis den Hertog

Het gemaal Cornelis den Hertog werd in 1879 gebouwd en genoemd naar de zoon van de toenmalige dijkgraaf van de Polder Vierambacht.

Het gemaal Cornelis den Hertog werd in 1879 gebouwd en genoemd naar de zoon van de toenmalige dijkgraaf van de Polder Vierambacht. De naam van de architect is onbekend.Oorspronkelijk was het een stoomgemaal dat als vervanger diende van de windmolens die sinds het droogvallen van de Vierambachtspolder in 1743 de bemaling verzorgden.

Het gemaal was van het begin af aan uitgerust met twee centrifugaalpompen. Nu staan er twee centrifugaalpompen opgesteld: een dubbel aanzuigende Pannevis pomp, daterend uit 1910 met een capaciteit van 80 m3/min. en een Stork pomp uit 1922 met een capaciteit van 60 m3/min. Beiden hebben een opvoerhoogte van 5.00 meter. De Storkpomp is gelijktijdig met de in 1929 door W.C. en K. de Wit uitgevoerde elektrificatie van het gemaal geplaatst.

Gemaal Cornelis den Hertog

Het gemaal ligt aan de Woubrugseweg in Oudshoorn, gemeente Alphen aan den Rijn. Na de ingebruikname van het nieuwe - naast  het oude gelegen - gemaal Vierambacht in 1992, volgde buiten gebruikstelling van het oude gemaal. Het in neoclassicistische stijl gebouwde gemaal werd in de periode 1995-1999 gerestaureerd onder leiding van architect Pieter Verkade uit Alphen aan den Rijn.