Gemaal Inlaagpolder

Gemaal Inlaagpolder

Het gemaal van de Inlaagpolder ligt in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In 1879 werd het stoomgemaal in gebruik genomen.

Het gemaal van de Inlaagpolder ligt in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze polder grenst in het zuiden aan de Vereenigde Binnenpolder en aan de drie andere zijden aan de Houtrakpolder. Tot de aanleg van het Noordzeekanaal en de daarmee samenhangende droogmaking van de Houtrakpolder lag de Inlaagpolder aan het IJ.

De Inlaagpolder werd tot 1879 bemalen door molen ‘De Dolle Hond’. In dat jaar werd, na de sloop van de molen, het stoomgemaal in gebruik genomen.

Gemaal Inlaagpolder

In het gemaal staat nu een 25 pk. elektromotor die een vijzel aandrijft. De uitslagcapaciteit is 35,3 m3/minuut. Daarvoor werd de bemaling met behulp van een dieselruwoliemotor met centrifugaalpomp uitgevoerd.

Gemaal Inlaagpolder, 2009

Het gemaal ligt in de nabijheid van de door de Historische Werkgroep Spaarndam samengestelde fietsroute langs waterstaatswerken in Spaarndam en omgeving. Hierbij valt onder meer te denken aan de sluizen in Spaarndam, het gemaal Spaarndam, het Spaarne, het gemeenlandshuis Spaarndam, de Spaarndammerdijk, het huis Swanenburgh, de spuisluizen in Halfweg en het oude stoomgemaal, tevens museum, in die plaats. De route en alle informatie over deze locaties is te vinden op internet (Fietstocht langs waterstaatswerken in Spaarndam en omgeving).

Het gemaal Inlaagpolder, een mooi groen plaatje