Gemaal Kromme Aar

Gemaal Kromme Aar

Het gemaal Kromme Aar bemaalde de voormalige Groote-, Kleine- en Kalkovensepolders, later Polder Oudshoorn genaamd.

Het gemaal Kromme Aar is te vinden in Alphen aan den Rijn. Het staat aan de Kromme Aarweg, vlakbij de golfbaan van recreatiegebied Zeegersloot. Vroeger bemaalde het gemaal de voormalige Groote-, Kleine- en Kalkovensepolders, later Polder Oudshoorn genaamd. Nu heeft het gemaal geen functie meer in de waterhuishouding.

Een groot deel van de Polder Oudshoorn bestaat tegenwoordig uit de woonwijk Ridderveld I en het golfcomplex. Sinds 2002 is de bemaling van het, inmiddels door wijziging van het afwateringssysteem verkleinde, gebied overgenomen door het naast genoemd gemaal gelegen automatisch werkende vijzelgemaal. Beide gemalen maken gebruik van hetzelfde toevoerkanaal en lozen via een duiker/brug onder de Kromme Aarweg op de voormalige Kromme Aar, die in verbinding staat met het Aarkanaal. Vandaar de naam van het gemaal.

Gemaal Kromme Aar

Het gemaal en de naastgelegen dienstwoning zijn in de stijl van de Amsterdamse school opgetrokken in rode baksteen en voorzien van een met rode pannen gedekt zadeldak. Het geheel is een ontwerp van architect G.W. Vis te Alphen aan den Rijn. Het gemaal werd in 1941 gebouwd ter vervanging van een in de nabijheid gelegen verouderd stoomgemaal.

Autenthieke machine-installatie

In gemaal Kromme Aar staat nog de oorspronkelijke machine-installatie, bestaande uit een verticale open schroefpomp van de Utrechtse machinefabriek Jaffa, die via een haakse tandwielkast met elastische koppeling door een 2-cylinder 40 pk. Industriemotor, type 2D4, wordt aangedreven. Het gemaal is van belang voor de Nederlandse bemalingsgeschiedenis als een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van een klein poldergemaal met een diesel aangedreven open schroefpomp.

Interieur van gemaal Kromme Aar