Gemaal Vereenigde Binnenpolder

Gemaal Vereenigde Binnenpolder

Het gemaal van de Vereenigde Binnenpolder dateert uit 1968. De voorganger van het gemaal werd op de plaats van de afgebroken Liedemolen gebouwd.

In de inmiddels ruim 575 jaar oude Vereenigde Binnenpolder in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude staat sinds 1968 aan de Liedeweg het gemaal van de Vereenigde Binnenpolder. In de nabijheid van het gemaal staat de uit 1928 stammende machinistenwoning. Het gemaal is voorzien van een vijzelpomp met een capaciteit van 70 m3/min. en een elektromotor van AEG.

Gemaal Vereenigde Binnenpolder

Geschiedenis

De polder kent een rijke geschiedenis die is vastgelegd in de in 1984 verschenen boekjes "550 jaar Vereenigde Binnenpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude 1434 - 1984" van Joke M. van der Aar en "Die dijckgraeff claecht. De Vereenigde Binnenpolder onder druk van het hoogheemraaadschap van Rijnland" van Helga Danner.

Al in 1434 bepaalde het hoogheemraadschap van Rijnland dat in dit gebied regels nodig waren om de steeds binnen dringende zee tegen te houden en de waterhuishouding te organiseren. Er werd een uitwateringssluis in de dijk gelegd en Rijnland bepaalde hoe de akkers moesten worden ingedeeld om een goede afwatering naar de sluis te krijgen. De bewoners van het gebied kregen allerlei onderhoudsverplichtingen opgelegd.

Ooit werd de polder bemalen door twee molens. Naast de Slokop aan de Lagedijk, die het poldergedeelte westelijk van de zandrug bemaalde, was de Liedemolen actief. De Liedemolen bemaalde het oostelijk poldergedeelte naast de zandrug. In 1872 werd de Liedemolen verbouwd van scheprad- tot vijzelmolen, waarna ook de 17e eeuwse Slokop in 1876 dezelfde verbouwing onderging. In 1928 werd de Liedemolen afgebroken waarna op dezelfde plaats een dieselgemaal werd gebouwd, de voorganger van het huidige gemaal. De Slokop bemaalde tot 1950 als hulpgemaal de 705 hectare grote Vereenigde Binnenpolder.

De molen werd in 1962 verkocht aan de gemeente die de Slokop in 1973 overdeed aan de vereniging "De Hollandse Molen".