Woerdersluis in Spaarndam

Woerdersluis in Spaarndam

De hardstenen Woerdersluis is gebouwd in 1611, als gemoderniseerde opvolger van de oorspronkelijke twee (sommigen beweren drie) houten Woerder spuisluisjes.

Het Grootwaterschap van Woerden voerde oorspronkelijk via de Oude Rijn, gelegen in Rijnlands gebied, overtollig water af naar zee. Toen de Oude Rijn bij de monding dichtslibde, werd het water uit Utrecht via het Haarlemmermeer en het Spaarne naar de spuisluisjes in Spaarndam afgevoerd. Dat water werd op het IJ geloosd. Het Grootwaterschap van Woerden zorgde zelf voor het onderhoud van de sluisjes. De Woerdersluis heeft alleen een ontwateringsfunctie. De andere sluizen (Kolksluis en Grote Sluis) zijn scheepvaartsluizen die tevens voor de ontwatering dienen.

Beeld van Hansje Brinker

Op de Woerdersluis staat het beeldje van Hans(je) Brinker(s). Buitenlanders komen speciaal naar Spaarndam om dit beeldje te zien. Een vergelijkbaar beeldje staat in Harlingen, dicht bij de vertrekplaats voor de boten naar Terschelling, maar daar wordt het niet Hans Brinker genoemd. Hans Brinker was de romanfiguur in het boek van Mary Mapes Dodge, "Hans Brinker or the silver skates", dat in 1865 verscheen. Dankzij de inspanningen van de plaatselijke arts, dokter Heusdens, is het in dat boek beschreven voorval gelokaliseerd te Spaarndam. In 1950 is het beeldje, werk van de beeldhouwster Grada Rueb, door Prinses Margriet onthuld op de plaats waar Spaarne en IJ elkaar ontmoeten als een symbool van de eeuwige strijd tegen het water.

Prinses Margriet onthult het beeld van Hansje Brinker