Blijven de strandpaviljoens dit jaar staan? Een bijzondere afweging

Als bestuurder van Rijnland kom ik steeds voor nieuwe situaties te staan, ook door corona. Onlangs verzocht de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de minister en waterschappen om dit jaar de strandpaviljoens te laten staan na het badseizoen. Normaal gesproken moeten strandtenthouders hun paviljoen afbreken voor de winter, maar dat brengt veel kosten met zich mee, en door alle coronamaatregelen hebben zij al minder inkomsten dan gewoonlijk. Op 23 september is Rijnland daarom van plan eenmalig af te zien van het handhavingsbeleid voor de strandpaviljoens.

In Rijnland hebben we met Noordwijk, Katwijk, Zandvoort en Bloemendaal vier grote badplaatsen langs de kust. Vooral Zandvoort heeft veel seizoenpaviljoens. Hier kun je negen maanden per jaar lekker zitten, maar in de andere drie maanden zijn ze dicht.

Waterveiligheid

Wat veel mensen niet weten is dat die sluitingstijd te maken heeft met de waterveiligheid langs de kust. De wind blaast zand vanaf het strand naar de duinen, waardoor onze kust sterk genoeg blijft om ons te beschermen tegen water van zee. Als strandtenten het hele jaar door blijven staan, gebeurt dit niet of onvoldoende.

Alle begrip voor ondernemers

Voor de waterveiligheid hebben we dus het liefste dat de seizoenpaviljoens ’s winters worden afgebroken, maar de economische belangen van onze inwoners gaan ons natuurlijk ook aan het hart. Veel paviljoeneigenaren zijn door de coronacrisis later opengegaan. Ook kunnen ze minder klanten ontvangen, omdat ze rekening moeten houden met de 1,5 meter regel.

Eenmalige toestemming

Daarnaast brengt het opbouwen en afbreken van een gemiddelde strandtent ieder jaar kosten met zich mee, waar heel wat mankracht en tijd in gaat zitten. Deze extra tegenvaller zou tot gevolg kunnen hebben, dat strandtenten volgend jaar niet meer terug kunnen komen. Dit willen we voorkomen door de strandtenten die bij stormachtig winterweer fysiek niet in gevaar komen, éénmalig toestemming te geven  te blijven staan.

Wel of niet open

Of de strandpaviljoens ook open blijven, is nog maar de vraag. Dit is een kwestie van vergunningen en een zaak tussen ondernemers en gemeenten. In ieder geval zijn de strandtenten net als altijd geopend tot begin oktober. Dus voorlopig kun je er - met inachtneming van de coronaveiligheidsmaatregelen - nog prima terecht voor een hapje en een drankje!

Reageer

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: