15. Blauwe energie

Het verschil in zoutgehalte in water kan benut worden om elektriciteit op te wekken. Daarom doen de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en Rijnland samen onderzoek naar een mogelijke Blauwe Energie Centrale in Katwijk.

Op de Afsluitdijk staat een soort container waar als proef wordt bekeken hoe Blauwe Energie (of Blue Energy) gemaakt kan worden. Even wat harde techniek: ze maken gebruik van Reverse Electro Dialysis (RED). Met twee verschillende membranen (soort doorlaatbare vliezen) worden de negatieve en positieve ionen uit het zoute water gescheiden. Dat geeft een spanningsverschil waarmee direct elektriciteit wordt opgewekt. De proef laat zien dat de techniek werkt, maar dat de omstandigheden niet perfect zijn.

Je hebt veel stromend zout en zoet water nodig. Laten we nu bij de monding van de Rijn in de zee bij Katwijk die omstandigheden hebben, een goede uitgangssituatie voor een proefcentrale. En als het goed gaat werken, hebben we een prachtige duurzame en innovatieve energiebron uit water!

We werken komende periode aan een Business Case waarbij we kijken wat de kosten en baten zijn, om daarna een besluit te nemen over een proefcentrale. Zou een fijne bijdrage zijn met groene stroom uit blauwe energie.

Hartelijke groeten, Jeroen Haan

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: