19. Zonnepanelen zijn goed voor je idealen en voor je portemonnee

Toen we 12 jaar geleden verhuisden was dat een mooi moment om na te denken over zonne-energie. We kozen er voor zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit én zonnecollectoren voor de opwarming van water voor de verwarmingsketel van de CV op het dak te plaatsen. Voor mij was de afweging zowel om zo een steentje bij te kunnen dragen aan een beter milieu om eigen energie op te wekken, maar ook het financiële voordeel: de investering verdient zich terug in 10 à 15 jaar, maar ze werken veel langer. In mijn omgeving bleken meer mensen principe (milieu) en pragmatisme (financiën) een goede combi te vinden, maar het organiseren om het zelf zonnepanelen te plaatsen blijkt toch nog een drempel.

Bij Rijnland hebben we ook een eigen ambitie én een afspraak tussen overheden om aan energiebesparing te doen én aan opwekking van eigen energie. In ons Energie Efficiëntie Plan (EEP) beschrijven we de doelen en organiseren we geld voor de investeringen. Voorbeelden van energiebesparing zijn de reflecterende lamellen die voor natuurlijke verlichting zorgen in het kantoorgebouw van Leiden, wat na de bouw een van de duurzaamste gebouwen van Nederland was. Op de waterzuiveringen gebruiken we bacteriën die het water schoonmaken. Die zuurstof gebruiken we door het via beluchters in het water blazen. We vervangen puntbeluchters, die blazen op één plek zuurstof binnen, door bellenbeluchters. Eigenlijk een soort bubbelbad die minder energie verbruiken. Voor de opwekking van energie heeft het algemeen bestuur van Rijnland ingestemd met de aanleg van een zonneweide van zonnecollectoren op de waterzuivering van Katwijk. Daardoor kunnen we de stroom ‘achter de meter’ gebruiken voor de waterzuivering, in plaats van het te leveren aan het elektriciteitsnet en besparen op de inkoop van stroom. Een principiële en pragmatische oplossing waar ik trots op ben.

Op mijn dak thuis werken de zonnepanelen en zonnecollectoren nog prima; geeft een goed gevoel en een lagere energierekening. Ik overweeg er nog een paar bij te gaan plaatsen.

Reageer

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: