20. Medicijnen horen niet in het water. Punt. (deel 1)

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik zelden medicijnen hoef te gebruiken ten behoeve van mijn gezondheid. Maar er zijn genoeg mensen die er niet onderuit komen. Die, incidenteel, of zelfs voor de rest van hun leven, pijnstillers, ontstekingsremmers, hormonen, of welke geneesmiddelen dan ook, (moeten) nemen.

De andere kant van de medaille

Het staat buiten kijf dat het goed is dat er medicijnen zijn. Zij leveren immers een positieve bijdrage aan de kwaliteit van een mensenleven En dat is mooi! Helaas is er ook een ‘maar’: De keerzijde van de medaille is dat medicijnresten in het water onbedoelde, schadelijke effecten op levende organismen veroorzaken. Misvorming en gedragsverandering bij vissen bijvoorbeeld. Iets om minder blij van te worden.

Eindbestemming water

Restanten van medicijnen komen op verschillende manieren in ons oppervlaktewater terecht:

  • Op de natuurlijke manier (via poep en plas) komen ze in het toilet terecht en vervolgens via riool en waterzuivering in het oppervlaktewater.
  • Helaas op een onnatuurlijke manier: medicijnen die door de gootsteen, wasbak of toilet worden gespoeld. Dat is natuurlijk echt niet de bedoeling en zeer ongewenst. Gelukkig is er een prima alternatief voor. Gewoon overgebleven of oude medicijnen inleveren bij de apotheker! Kijk ook eens naar het filmpje van de toiletdames uit de campagne ‘Niet in het riool’.
  • Onze veestapel is een grote afnemer van medicijnen en antibiotica, gebruikt om dieren beter te maken en ziekten te voorkomen. Via hun mest komen de restanten zo in het grond- en oppervlaktewater terecht.
  • Geneesmiddelenfabrikanten lozen bij hun productie water dat farmaceutische stoffen bevat.
  • En natuurlijk stroomt er via de Rijn en de Maas een en ander over onze landsgrenzen heen.

 Pharmafilter

Half november ben ik van plan langs te gaan bij een ziekenhuis dat experimenteert met Pharmafilter, een dure technische maatregel voor afvalverwerking en waterzuivering voor zorginstellingen. Ik laat mij daar voorlichten over de voor- en nadelen van de Pharmafilter en ben benieuwd naar de ervaringen van het ziekenhuis. In mijn volgende blog, deel 2 van ‘Medicijnen horen niet in het water. Punt.’ vertel ik daar meer over.

Hartelijke groeten, Jeroen Haan

 

Reacties

Cocky van Schie

Goed om te lezen dat er eindelijk aandacht is voor vervuiling water door resten gebruik medicatie van mens en dier. Het ministerie van landbouw en volksgezondheid zou hier beleid over kunnen maken, er zullen grote belangen op het spel staan, maar 'schoon water is in het belang van iedereen'.

Jeroen Haan

Geachte mevrouw Van Schie,

Hartelijk dank voor uw reactie. Vanuit de Unie van Waterschappen is er inderdaad overleg met het ministerie en de landbouw/veeteelt organisaties. En u hebt gelijk: schoon water is van belang voor iedereen; mens, dier en natuur.

Hartelijke groeten, Jeroen Haan

Reageer

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: