6. Kunstzinnige waterzuiveringsinstallatie

Water uit de Zijlsingel

Gisteren heb ik de tentoonstelling Global Imaginations in de Meelfabriek in Leiden bezocht. Kunstenaars uit de hele wereld laten hier hun blik op de hedendaagse globaliserende wereld zien.

Kun je water uit de Leidse Zijlsingel drinken als het gezuiverd is? En hoe smaakt dat dan?

Gisteren heb ik de tentoonstelling Global Imaginations in de Meelfabriek in Leiden bezocht. Kunstenaars uit de hele wereld laten hier hun blik op de hedendaagse globaliserende wereld zien. Als onderdeel daarvan hebben middelbare scholieren op 7 september een conferentie gehouden over de thema’s ‘wereldburger’ en ‘water’. Het Argentijns-Engelse kunstenaarsduo Jorge en Lucy Orta heeft ter plekke een kunstzinnige maar werkende waterzuivering gemaakt die van water uit de Leidse Zijlsingel drinkwater maakt. Gisteren organiseerden museum De Lakenhal en Lucy Orta samen een kunstenaarsdiner met de titel ‘70 x 7 The Meal XXXVIII’. Het thema water & wereldburgerschap stond hierin centraal. De scholieren presenteerden vraagstukken aan inwoners, deskundigen en professionals. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu waren erbij en ik mocht als vertegenwoordiger van Rijnland aanschuiven.

Aan de hand van vragen als ‘Is het mogelijk wereldwijd water te zuiveren?’ en ‘Is de vervuiling van het water de schuld van eerste wereldlanden?’ ontstonden boeiende, gesprekken. Jong en oud denken en praten vanuit hun perspectieven, en kunstenaars en vrijdenkende professionals kijken weer met andere ogen. Dit leverde nieuwe inzichten op, al was het beoogde doel van de bijeenkomst vooral de ontmoeting zelf.

Ik neem in ieder geval het perspectief van de betrokken jongeren mee. Zij vroegen: ‘Wat kunt u doen om jongeren meer bewust te maken?’, maar tegelijk bewezen ze zelf voorbeelden van betrokken, bewuste wereldburgers te zijn. Eva, een 6e klas scholier, komt binnenkort praten over water in Rijnland en wat zij met haar toekomstige studie biologie aan ecologie en kringlopen kan bijdragen. Ik ga haar vragen hoe we jonge mensen beter kunnen bereiken en betrekken bij waterketen en zuivering.

Het antwoord op de eerste vraag is trouwens ook duidelijk: De scholieren hebben een ‘blinde’ waterproeverij gehouden, zij vonden het gezuiverde water lekkerder. En ik heb het ook met genot opgedronken!

Reageer

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord: