1. Van de bloemetjes en de bijtjes: van nood naar deugd

Weblog Martine Leewis

Weblog Martine Leewis

Dat de bijen het vandaag de dag moeilijk hebben, is algemeen bekend. Waarom bijen noodzakelijk zijn, ook. Wat een waterschap met bijen heeft, iets minder. Toch kan iedereen een steentje bijdragen aan het tegengaan van bijensterfte.

Een aantal marktpartijen, overheden en natuurverenigingen zetten in Boskoop de schouders onder initiatieven die bijensterfte moeten voorkomen. Deze initiatieven zijn bekrachtigd in de Beedeal. Ieder beetje helpt tenslotte. 

Kwekers die bloemenranden aanleggen om bijen een fijne en productieve leefomgeving te geven, gemeente die langs fietspaden bloemen zaaien, partijen die bijenhotels aanleggen en marktpartijen die consumenten bewust maken van wat ze zelf kunnen doen…. De inzet van alle partijen is er één met passie. 

Rijnland wil kwekers stimuleren om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dat is onze voornaamste inzet. Minder gewasbeschermingsmiddelen dragen bij aan een betere waterkwaliteit en daarmee aan uiteindelijk aan het voorkomen van bijensterfte. Ook het ecologisch beheer van de terreinen van de zuivering wordt onder de loep genomen. 

Samen met andere initiatieven móet er uiteindelijk iets veranderen. Minder gewasbeschermingsmiddelen, voorlichting, bijenhotels, bloemrijke bermen en ecologisch beheerde terreinen bij waterzuiveringen… alles om van de nood een deugd te maken. 

Martine Leewis (hoogheemraad)

Reacties

Roelien den Ouden

geachte mevrouw Leewis,
Dat is een goed verhaal. Het spreekt me aan: minder gewasbeschermingsmiddelen, voorlichting, bijenhotels, bloemrijke bermen en ecologisch beheerde terreinen bij waterzuiveringen… alles om van de nood een deugd te maken.
Ik mis hier nog een punt, dat hier een goede aanvulling op kan zijn: samenwerken met een imker die bijenkasten kan plaatsen op de terreinen van het Hoogheemraadschap. Ik heb deze vraag vorige week al neergelegd bij iemand achter het algemene telefoonnummer van Rijnland. Maar ik begreep dat de routing van de vraag misschien wat lastig was, èn ik kreeg de tip van een oud- bestuurder van een waterschap om me rechtstreeks tot een van de leden van het bestuur te wenden, hetgeen ik bij deze doe.

Ik ben imker in Leiden en omstreken. Graag zou ik tot een samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland willen komen.

Met vriendelijke groet,

Roelien den Ouden

telefoon: 06,186.186.93
email: Roeliendenouden@hotmail.com
twitter: @RoeliendenOuden

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: