2. Kom mee naar buiten, allemaal

Hoogheemraad Martine Leewis over de Week van Ons Water van 1 t/m 8 mei: “Gaat u mee? Buitenspelen? Pootje baden, beestjes vangen? Kom, gebruik uw kinderen als smoes, of herontdek je ‘innerlijke kind’. In de week van het water is er volop gelegenheid ouderwets buiten bezig te zijn met een van onze kerntaken: schoon water. Geen ingewikkelde verhalen, zelf ervaren.

Door te kijken hoe we watermonsters nemen bij de zwemvijver in recreatiegebied Toolenburg in Hoofddorp. Hoe doen we dat, en hoe helder is het recreatiewater? Door op excursie te gaan bij waterplas Sloene, in het prachtige plassengebied Reeuwijk. Laten we hopen op mooi weer dan is het vaartochtje nog leuker en kunt u alles horen over de verbetermaatregelen die we er treffen. Heel benieuwd of u zelf al kunt zien of het water schoner wordt.

Of ga eens kijken op een afvalwaterzuivering op 4 mei, bij Leiden Noord. Wellicht geen voor de hand liggend uitje; kijken waar je wc- en je douchewater gereinigd wordt, maar leerzaam is het absoluut. En uiteindelijk is het allemaal een kwestie van gewenning. Toen ik aan mijn bestuurswerk begon, vond ik het idee rond te mogen lopen op waterzuiveringen niet heel aanlokkelijk. Mijn dochter daarentegen, die al ruim 7 jaar haar moeder in het waterschapsbestuur meemaakt, heb ik van kleuter af aan een liefde voor de bacterietjes op, jawel, Leiden Noord bijgebracht. Alles wat zij in de pot deponeert, wordt in no time ‘opgegeten’ door de bacteriën op de zuivering, en derhalve door hen met gejuich begroet. ‘Kom op jongens, eten!’ Geloof het of niet, zij vindt dat schattig.

Mijn persoonlijke favoriet, de slootsafari, is intussen vol op 4 mei. U vindt deze blijkbaar net zo leuk als ik. Maar, niet getreurd, er zijn meer mogelijkheden. Op 21 mei tijdens de open dag op het gemaal in Katwijk bijvoorbeeld. Zelf mocht ik een tijdje geleden op een Leidse grachtensafari. Ook een aanrader; je weet niet half wat er allemaal zwemt in onze grachten. Van snoeken tot schildpadjes.

Kom naar een van onze activiteiten en ontdek zelf hoe leuk schoon, gezond water is!”

Reageer

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord: