10. Watertuinen in Gouda

10. Watertuinen in Gouda

In tijden van Corona pakken we vaker de telefoon of kiezen we voor videobellen. Gelukkig gaat dit prima en vanuit huis weet ik toch veel werk te verzetten. Om fit te blijven maak ik dagelijks een flinke wandeling. Rond de Reeuwijkse Plassen en ook een keer door de binnenstad, langs de vijf drijvende watertuinen die in maart met subsidie vanuit Rijnland gerealiseerd zijn aan de Goudse Kattensingel.

De drijvende watertuinen zijn een initiatief van stichting Singelpark Gouda. Eigenlijk zouden ze eind maart officieel geopend worden, maar dit feest ging vanwege het Coronavirus niet door. Daarom besloot ik tijdens mijn wandeling naar het resultaat te kijken. Erg leuk om te zien dat de drijvende watertuinen er nu liggen. Ze vrolijken de anders nogal kale kade op, waardoor het leefklimaat in de stad verbetert. En heel belangrijk voor ons waterschap: de toegenomen biodiversiteit heeft ook een positief effect op de waterkwaliteit.

Zetje in de rug

Om de drijvende watertuinen mogelijk te maken hebben we het project vanuit Rijnland gesubsidieerd met 10.000 euro. Dit is overigens ook niet het enige project dat wij tot nu toe gesubsidieerd hebben. We subsidiëren bijvoorbeeld ook scholen die hun omgeving klimaatbestendiger maken door groenblauwe schoolpleinen te realiseren. Vanuit de Subsidieregeling Maatschappelijke Projecten steunen we dus projecten van inwoners, waarbij het niet per se om enorme bedragen gaat, maar die zonder subsidie waarschijnlijk niet van de grond komen. Wat ik daarbij mooi vind, is hoe je met relatief weinig geld toch heel veel gedaan kunt krijgen. Als je maar praktisch samenwerkt.

Respect voor doorzetters

De samenwerking tussen inwoners en overheden is relatief nieuw. Diep respect heb ik voor al die doorzetters die niet alleen met ideeën komen, maar ook bereid zijn hierin veel tijd en moeite te steken, en dat allemaal buiten werktijd. Bij Rijnland willen wij deze inwoners tegemoet komen.

In de buurt

Het uiteindelijke doel is meer blauw in de stad, en met die kleur bedoel ik water. Hoe kan water een wezenlijke rol spelen in ruimtelijke ordening, op straat en in de buurt? Dan is het belangrijk dat alle belanghebbenden zich betrokken voelen, en persoonlijk ook bijdragen aan een klimaatbestendig woon- en werkgebied, nu en in de toekomst. 

Goed idee?

Misschien lees je dit blog en denk je ‘ik heb eigenlijk ook een goed idee’. In dat geval zou ik willen zeggen: aarzel niet en neem via info@rijnland.net contact met ons op om je plannen te delen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie