3. De Zijldijk, die knappen we samen op

3. De Zijldijk, die knappen we samen op

Begin oktober mocht ik de starthandeling verrichten van een groot dijkverbeteringsproject: de Zijldijk in de Boterhuispolder. Met directeur Petrouchka den Dunnen van provincie Zuid-Holland en wethouder Rob Ten Boden van gemeente Teylingen onthulde ik het bouwbord. Een mooi moment dat onze gezamenlijke aanpak zichtbaar maakt.

Van oktober 2018 tot voorjaar 2019 verbeteren we de Zijldijk. Dat is nodig want we willen dat de dijk weer voor lange tijd aan de veiligheidsnormen gaat voldoen. We verhogen de dijk en verzwaren hem door te verbreden. Maar er speelt meer. De weg op de noordelijke Zijldijk is aan een reconstructie toe en de oeverconstructies moeten vernieuwd worden. Voor de weg is de gemeente Teylingen verantwoordelijk. Provincie Zuid-Holland is beheerder van de vaarweg en daar hoort de oever bij. Logisch dus dat we deze klus samen oppakken. 

Teamprestatie

Een project als dit kun je samen efficiënter realiseren dan dat ieder zijn eigen plan trekt. Overheden zoeken elkaar gelukkig steeds meer op en deze keer namen wij het voortouw. ‘Werk met werk maken’ is onze uitdrukking hiervoor. Het voortraject is daarbij enorm belangrijk. We richten de teamprestatie zo optimaal mogelijk in, om het werk tegen de juiste prijs en binnen een strakke tijdsplanning te realiseren. Daarbij houden we voor ogen dat wij er voor onze bewoners zijn. De verbeterde Zijldijk geeft hen veiligheid en comfort. En voor hen willen wij de overlast beperken. 

Omwonenden

De omwonenden wilden graag dat het werk buiten het recreatieseizoen zou gebeuren. Dat is in ons plan gelukt. Ook kunnen we aan de wens voldoen om de werkzaamheden in een zo kort mogelijke periode te concentreren. We zullen de verbeterde dijk al in het voorjaar van 2019 opleveren. Ik vind het belangrijk om bewoners in de voorfase al intensief te betrekken bij de plannen. Dat deden we onder meer via bijeenkomsten. Ook bij de projectstart, waarbij we met een boot langs de Zijldijk voeren, waren omwonenden van de partij. Ik kijk er naar uit om komend voorjaar ook samen het eindresultaat te bewonderen. Met onze partners, bewoners en hopelijk nog vele anderen.                                                                                           

Met hartelijke groet,

Marco Kastelein

Foto's: Buro JP

Nog geen reacties

Plaats een reactie