6. We mogen weer stemmen

6. We mogen weer stemmen

In mijn vorige weblog meldde ik al dat ik graag de volgende bestuursperiode doorga met mijn werk als hoogheemraad voor Rijnland. En ongeacht op wie u gaat stemmen, ik hoop vooral dat u gaat stemmen op 20 maart! Want zonder het ons vaak te beseffen is er veel werk aan de winkel om te zorgen dat ons water schoon is en onze dijken en keringen ons veilig houden.

Deze week gaf ik interview voor de Goudse Post, de wekelijkse regionale krant van Gouda, mijn woonplaats. Tevens bevindt Gouda zich in het gebied waar ik voor verantwoordelijk ben als hoogheemraad, namelijk Midden-Holland. De eerste vraag die mij gesteld werd was, ‘Wat doet een waterschap nou eigenlijk’?. Ik realiseer mij dat we nog een flinke weg te gaan hebben wanneer het gaat om het waterbewustzijn onder onze ingelanden en was dus blij om via deze vraag de lezers van de krant nogmaals te attenderen op hoe belangrijk schoon en voldoende water is. En hiermee het werk van een waterschap.

Onze toekomst

Ook aan de leerlingen van groep 5 van de Prinses Julianaschool in Gouda heb ik dit vorige maand uit mogen leggen. Ik vind het belangrijk om juist de jeugd hierin mee te nemen. Daar ligt immers onze toekomst. Ik was aangenaam verrast door de betrokkenheid, enthousiasme en de aanwezige kennis onder de kinderen. Goed ook dat we bij Rijnland een educatieprogramma hebben waaruit lessen op zowel basis- als middelbare scholen worden georganiseerd.   

Droge voeten, schoon water

De slogan van Rijnland is Droge voeten, schoon water. Dat is waar we sinds decennia dagelijks als waterschap hard aan werken. We zorgen ervoor dat u Droge voeten heeft en Schoon water. Niet veel mensen weten dat een waterschap het oudste bestuursniveau van Nederland is. Niet zo gek natuurlijk, als je weet dat water altijd al onze vriend maar ook vijand is geweest. Sinds jaar en dag proberen we ons land zo goed mogelijk te beschermen tegen het water.

Gerust hart

En wat een kennis hebben we opgedaan in al die jaren. Gelukkig kunt u inmiddels met een gerust hart slapen, zelfs als u in een gebied woont dat flink onder de zeespiegel ligt. Het waterschap zorgt ervoor dat de dijken en keringen sterk genoeg zijn en blijven, zelfs in deze tijd waarin we de gevolgen van klimaatverandering flink ondervinden. Zo moesten we afgelopen zomer flink aan de bak om te zorgen dat de dijken niet door de droogte verzwakten. Terwijl vele van ons genoten van het warme weer, waren onze dijkinspecteurs druk met het inspecteren van onze dijken.

En diezelde droogte veroorzaakte ook nog een ander probleem. U kunt zich vast nog goed herinneren dat er niet zomaar overal gezwommen kon worden vanwege blauwalg en botulisme. Ook daarvoor staan we als waterschap aan de lat, om te zorgen dat niet alleen het water wat uit de kraan komt schoon is, maar ook het zwemwater veilig is om in te zwemmen.

Niet vanzelfsprekend

Water, het lijkt zo vanzelfsprekend dat het altijd voorhanden is. Maar dat is het zeker niet. Ik hoop dat ik u dit mee mag geven in opmaat naar de waterschapsverkiezingen. Wees u bewust van ons water, en wees er zuinig op! Ga naar de stembus op 20 maart. Ik hoop op uw stem te mogen rekenen!

Met hartelijke groet,

Marco Kastelein

Nog geen reacties

Plaats een reactie