7. Laat je inspireren!

7. Laat je inspireren!

De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug. De opkomst lag dit keer in ons beheergebied met maar liefst 8% hoger dan vier jaar geleden. Een heel mooi resultaat! Inmiddels bevinden we ons in een periode met een demissionair bestuur, een mooi moment om vooruit te blikken op de toekomst. Waar staan we voor aan de lat als waterschap? Waar moeten we op in zetten om droge voeten en schoon water te behouden? Ik hoop dat ik me de komende vier jaar als hoogheemraad bezig mag houden met de antwoorden op deze vragen.

Hierop vooruitlopend vind ik het belangrijk om je eigen vizier te verbreden en je te laten inspireren door nieuwe of reeds bestaande initiatieven en/of ontwikkelingen. Ik ben van mening dat we juist over onze eigen grenzen moeten kijken om te zoeken naar oplossingen voor de opgave waar we als Rijnland voor staan. Met eigen grenzen bedoel ik zowel geografische grenzen als de grenzen die onze wettelijke taken met zich mee brengen.

Natuur en duurzaamheid hand in hand

Zo heb ik recent een bezoek gebracht aan het plaatsje Hengelo, in Gelderland wel te verstaan. Hier heb ik gezien hoe bij de inrichting van Solarpark de Kwekerij natuur en duurzaamheid hand in hand gaan. Het park wordt door de aanwezigheid van bijvoorbeeld picknicktafels en speelapparaten door de buurtbewoners ook echt als recreatiegebied gebruikt. Ik werd rondgeleid door Nico Wissing, initiatiefnemer van het Solarpark en oprichter van NL Greenlabel. In de visie van NL Greenlabel moeten alle producten, materialen en zelfs planten meetbaar duurzaam zijn en een lage ecologische footprint hebben. Nico werkt hierbij onder andere samen met Lodewijk Hoekstra, de tuinman bekend van het programma Eigen Huis en Tuin. Ik was onder de indruk hoe op het solarpark verschillende functies worden gecombineerd en heb Nico dan ook uitgenodigd de visie van NL Greenlabel bij ons op kantoor toe te lichten.

Nog meer inspiratie

Hierna volgende een ander inspirerend bezoek, aan het bedrijf Bluecon in het dorpje Spankeren. Dit bedrijf ontwikkelt compacte en mobiele waterzuiveringsinstallaties die afvalwater zuiveren tot herbruikbaar water. De installatie past in één container en kan het afvalwater van hele dorpen zuiveren, zonder een enorme infrastructuur van dure en zware leidingen. Het bedrijf timmert al behoorlijk aan weg in landen als Roemenië, India en Bahrein. Jaap Stuiver van Bluecon liet mij ter plekke zo’n compacte installatie zien. Ook bij dit bezoek werd ik geïnspireerd om verder te kijken dan naar onze gebruikelijke oplossingen.

Want tijden veranderen en wat tot nu toe goed werkte en aansloot bij onze taken is niet altijd datgene wat wij ook in de toekomst nodig hebben. Zoals ik hierboven al aangaf vind ik dit een mooi moment om naar de toekomst te kijken en de manier waarop wij onze waterschaptaken vervullen. Ik hoop dat we naast élkaar te blijven inspireren, ons ook laten inspireren door datgene wat er buiten onze grenzen gebeurt. Want ik ben ervan overtuigd dat daar mooie kansen voor de toekomst liggen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie