2. Enthousiast over een groen bewonersinitiatief

2. Enthousiast over een groen bewonersinitiatief

Dat water een passie van mij is, zal u niet verbazen. Het is de reden dat ik in 2015 hoogheemraad werd van Rijnland. Daarnaast ben ik verknocht aan Gouda, de stad waar ik woon en vele jaren wethouder was. Laatst kwam ik in aanraking met een bewonersinitiatief waarin beide passies samenkomen: Singelpark Gouda. In no-time werd ik gegrepen door de ideeën en aanpak van deze club.

Ga ver terug in de tijd, naar het ontstaan van de waterschappen, dan zie je waar het bij waterbeheer om gaat: samenwerken om met elkaar het hoofd boven water te houden. Vaak letterlijk, in een deltagebied waarin het een kunst is om het water te beheersen en een werkende samenleving in te richten. Het is de basis van het oer-Nederlandse ‘polderen’: er door goed overleg samen beter uit komen. 

Samen bereik je meer

Die kunst van het samen dingen bereiken is er anno 2018 ook. Rijnland is expert als het gaat om voldoende water, schoon water en het zorgen voor waterveiligheid. Maar we staan hierin niet alleen. Door klimatologische en maatschappelijke veranderingen zoeken we actiever de samenwerking met anderen op. We leggen meer lijntjes. Richting andere overheden, bedrijven en bewoners. Onder de laatste groep zie ik steeds meer waterbewustzijn ontstaan. En van daaruit initiatieven om zelf aan de slag te gaan met groen- en waterprojecten. Ik juich dit van harte toe. 

Ideeën voor vergroening

Een prachtig voorbeeld is Singelpark Gouda. Eind augustus nodigde dit bewonersinitiatief mij uit voor een Singelsessie. De stichting heeft de afgelopen twee jaar al veel bereikt. De sessie begon met een korte ‘waar staan we nu’ bijeenkomst in het IJsselhuis. Daarna stapten we op de fiets om gerealiseerde en toekomstige projecten te bekijken. De komende twee jaren gaat het daarbij nog meer over water. Schoner Singelwater, aantrekkelijker oevers en zelfs een gedurfd plan om de singel volledig door te trekken via een verbinding door het Houtmansplantsoen. Ik zie hier zonder meer de voordelen van in, dus ik ga mij inspannen om de haalbaarheid in kaart te brengen.  

Singelpark rond de binnenstad

Ik ben blij verrast wat deze ‘kopgroep’ van Gouwenaren bedacht en inmiddels gerealiseerd heeft. Een positieve houding, water- en groenbewustzijn en een can-do mentaliteit, dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Deze initiatiefnemers hebben dat zeker en hun enthousiasme werkt aanstekelijk binnen de stad. Heel snel, heel praktisch en met beperkte financiële middelen ontstaat er iets moois. Rijnland gaat bekijken hoe we ook een bijdrage kunnen leveren aan het succes van Singelpark Gouda. Hierover leest u vast en zeker meer in een van mijn volgende blogs. 

Hartelijke groet,

Marco

Nog geen reacties

Plaats een reactie