1. 366 dagen!

1. 366 dagen!

Kort voor de Kerst en jaarwisseling is de druk op agenda’s van bestuurders en medewerkers altijd groot. Zo ook nu; het lijkt of dit jaar alles nog snel even af moet. Alsof er na Nieuwjaar niets meer is. Maar laat ik u geruststellen: 2020 komt geheid en het wordt een uitzonderlijk jaar. Degenen die een beetje gewend zijn met jaartallen weten dat als het deelbaar is door 4, dan hebben we een schrikkeljaar! Met uitzonderingen natuurlijk, want wat is een regel zonder uitzonderingen? Dus 2020 wordt een schrikkeljaar en dat betekent een hele dag extra! En volgens goed gebruik valt die op 29 februari. Een extra dag om naar uit te zien!

Wat stelt dat nou allemaal voor, dat ene dagje extra, zult u vragen? Awel (zoals onze zuiderburen zeggen), op een totaal van zo’n 180 werkdagen per jaar is het toch ruim een half procent. Een bijdrage dus aan de landelijk nauwelijks stijgende arbeidsproductiviteit.

En wat willen we dan allemaal doen in 2020? Het antwoord is veel, heel veel. Kijk maar eens op de bestuurlijke kalender en je kunt er niet meer om heen. De ambitielat van dit college en bestuur ligt hoog. Dat kan ook niet anders als je kijkt naar wat ons boven het hoofd hangt. Letterlijk in termen van zon, wind en regen als gevolg van het snel wijzigende klimaat en figuurlijk als je kijkt naar de verwachtingen die de ‘buitenwereld’ van ons heeft. Alles moet op orde, achterstanden moeten worden ingelopen en zorg er vooral ook voor dat het binnen ieders portemonnee blijft passen. Ga er maar aan staan. Dat is uw en mijn uitdaging!

En realiseer u dat het vertrouwen in overheid en politiek, en dat zijn wij als Rijnland ook, knappe deuken heeft opgelopen. Of het nu gaat over hoe er wordt omgegaan met de zorg, het onderwijs, de bouwers en de boeren, de natuur en de mensen; de kritiek is fors en wordt onomwonden geuit. Met demonstraties, via (social) media, op straat en in gesprekken. Soms zijn we doelwit van de kritiek, soms zijn we zelf criticaster. Kijk maar naar je gevoelens over integriteit en declaraties, over fiscus en toeslagen en over sores bij het OM en het departement van Justitie en Veiligheid.

Het wordt dus laveren bij het omzetten van ambities in waardering. We hebben in 2020 een extra dag in februari; gebruik die eens om rustig na te denken en te filosoferen over hoe dat aan te pakken. Neem die kans! Werken kan wel op al die andere dagen van het mooie jaar dat ik u toewens.

Nog geen reacties

Plaats een reactie