5. Da’s mooi

5. Da’s mooi

Innovaties vind ik mooi. Nieuwe innovaties, zo wordt er vaak over gesproken, vind ik nog mooier. Net als witte schimmels (ik ben fan van Sinterklaas, ook omdat ik het zelf vaak was) en nat water. Dat komt omdat het pleonasmen, eigenlijk dubbelopjes, zijn en die vind ik gewoon mooi.

Hoe kom ik hier nou op? Dat heeft te maken met het bericht dat ik las over het overlijden van Rudolf Das op 31 januari j.l.  Hij werd geboren op 23 januari 1929 en had een tweelingbroer Robbert, die overigens nog leeft. Ze zijn als tweeling dus ook een dubbelopje. Het bijzondere aan deze tweeling is dat zij allebei zeer creatief waren. Ze waren auteurs en maakten een veelheid aan bouwkundige en technische ontwerpen. Veel ontwerpen maakten zij samen en ze waren vaak futurologisch van aard. De eerste keer dat ik van hen hoorde was toen ze op uitnodiging van een bloembollenveiling in Lisse een presentatie gaven. Dat moet ergens eind jaren tachtig geweest zijn. Ik was toen nog (aardig) jong en weet nog dat het indruk maakte dat mensen zo over de toekomst konden nadenken en vertellen. En het ook zichtbaar konden maken met schetsen en tekeningen. Ik ben ze op afstand altijd een beetje blijven volgen en kocht op enig moment ook een boek van hen. De titel daarvan is ‘Toekomst Flitsen’  met als ondertitel ‘visies op onze waterplaneet’, en mijn exemplaar vermeldt 2004 als datum van uitbrengen. Andere titels van hun hand zijn ‘Wegen naar de Toekomst’, ‘Toekomstbeelden’ en ‘Energie en onze Toekomst’. Google maar eens op het net.

Op de achterzijde van mijn boek staat het volgende: “In dit tweetalige boek (het is nl. in Nederlands en Engels; alweer dubbelop) maken de gebroeders Das u deelgenoot van hun originele visie op hedendaagse problemen op uiteenlopende gebieden als infrastructuur, land- en tuinbouw, vergrijzing en gezondheidszorg. Ze komen met buitengewoon creatieve oplossingen, waarbij ze het levengevende element op onze planeet centraal stellen: water.”
Hiermee is het eigenlijk een aanrader voor iedere Rijnlander, medewerker en bestuurder.

Inspirerend vind ik de ontwerpen van een waterbuffergebied met drijvende, draaibare stapelkassen en SITA Ecopolis als verwerkingseenheid voor afval  met hergebruik en energieproductie. Mogelijke oplossingen voor vraagstukken waar wij als Rijnland ons ook het hoofd over breken.

Het zijn dit soort vrije denkers en ontwerpers die wij nodig hebben om een andere, nieuwe toekomst vorm te geven en te realiseren. Wij, als gewone mensen, moeten ons laten inspireren door deze futurologen. Wij moeten, om de toekomst te maken, hun ideeën durven omzetten in ons doen en niet blijven hangen in een situatie dat we slechts tegen elkaar zeggen: “da’s mooi”.

Nog geen reacties

Plaats een reactie