4. Thuisarrest?

4. Thuisarrest?

De eerste week met het werken vanuit huis zit erop. Al een beetje gewend? Of voelt het toch een beetje als een thuisarrest met fors ingeperkte vrijheden? Zelf ben ik van huis uit gewend om vooral van thuis uit te werken. Vroeger op de boerderij, tijdens de studie op mijn studentenkot (zoals onze zuiderburen dat zeggen), als bollenvoorzitter om te voorkomen dat ik de neiging zou krijgen om op de directeursstoel te gaan zitten, en voor mijn eigen bedrijf omdat dat überhaupt geen apart kantoor heeft.

En voor Rijnland doe ik ook veel vanuit huis. Voelde, of voel ik me daardoor beperkt? Nee, in het geheel niet. Maar ik hanteer(de) daarbij wel een paar spelregels. Misschien hebben jullie er ook iets aan.

  1. Als je naar je werkplek in huis gaat, doe dan hetzelfde als je zou doen als je naar kantoor gaat. Doe je eventuele sportoefeningen, start op tijd, ben gewassen (en voor de heren: geschoren tenzij je voor een baard of snor wilt oefenen) en plan wat je die dag wilt doen.
  2. Neem duidelijke koffie-, thee- en lunchpauzes. Gebruik die momenten ook om even met je huisgenoten echt bij te praten. Vooral ook over andere dingen dan dat vermaledijde virus.
  3. Laat niet gewoon je dag, avond en weekend vollopen met werk. Je gaat dan het onderscheid tussen werk en privé missen en dan lijkt het net alsof er niets anders meer bestaat dan werk. Dat gaat huisgenoten gegarandeerd irriteren. Om het weekend als zodanig te herkennen halen wij voor de zaterdag of zondag regelmatig croissantjes. Een beetje naar analogie van de beschuitjes die wij vroeger op zondag (en echt alleen op zon- en feestdagen!) kregen.
  4. Ga bewust om met alle tijd die je geschonken krijgt. Geen reistijd naar kantoor, geen parkeerplek zoeken, geen collega’s die je van het werk houden, geen sportwedstrijden op tv, veel minder tijd voor boodschappen (je leert hierbij ook nog beter vooruitplannen), geen kinderen naar school of opvang brengen en weer ophalen. Prijs je hierbij gelukkig. Pak een boek of start met een online-opleiding, doe alvast je belastingaangifte, veeg een keer het tuinpad en hang eindelijk dat schilderijtje eens op. Bel of app dat lang verwaarloosde contact eens. Vergeet daarbij niet je oude vader, moeder of buren.
  5. Heb je kinderen in huis? Haal ze van die schermen en leer ze dammen, schaken of mens-erger-je-nieten (heel nuttig in deze tijden). Neem ze mee wandelen en leer ze te kijken naar plantjes en vogeltjes, vang wormen en spinnen met ze (laat die beestjes overigens ook weer los). Houd uiteraard gepaste afstand tot anderen die hetzelfde idee hebben.
  6. Werk aan je relatie. Deskundigen geven aan dat het ‘op elkaars lip zitten’ op twee manieren kan uitwerken, die overigens beide geld kosten. De ene is een geboortegolf, de andere een scheidingsgolf. Je kunt kiezen of het laten gebeuren. Er is natuurlijk ook een continu-variant zonder kinderen of scheiden. Wijsheid toegewenst!
  7. ………….
    Als u wilt aanvullen met uw tips en ervaringen: ik houd me aanbevolen!

Ik ben er van overtuigd dat voor velen het thuiswerken zodanig goed gaat bevallen dat er meer en meer verzoeken zullen komen om ermee te mogen blijven doorgaan. De moderne communicatietechnologie gaat ons daar fantastisch bij helpen. Het biedt kansen om efficiënter met werk en tijd om te gaan waarbij een grote mate van zelfdiscipline zal ontstaan. Economische voordelen en leefomgevingswinst liggen in het verschiet. Minder verkeer, minder kantoorruimten en nieuwe vormen van sociale omgang.
In die zin zal het huidige ‘thuisarrest’ als bevrijding gaan voelen. Desondanks verlang ook ik terug naar een meer genormaliseerde situatie.

Nog geen reacties

Plaats een reactie