Blog 3: Watermonsters en Waterbazen

3. Watermonsters en Waterbazen

Allereerst: Wat vind ik het leuk dat zoveel mensen deze zomer hebben meegedaan aan Vang de Watermonsters! Nu dit “citizen science” onderzoek ons meer leert over de waterkwaliteit van kleine wateren in eigen omgeving kunnen we ons allemaal ontwikkelen tot echte “waterbazen”. Met kleine aanpassingen in en om het huis kan iedereen iets doen voor schoon en gezonder water.

Meetstrip

Voor wie het Watermonsterproject nog niet kent: dit is een landelijk burgeronderzoek waarbij iedereen, van jong tot oud, kan helpen om de waterkwaliteit in kleine wateren in kaart te brengen. Deze zomer dienden 2600 deelnemers hun meetgegevens in, zo ook veel Rijnlanders. Van tevoren had iedereen een speciale meetkit gekregen. Een meetstrip gaf de het nitraatgehalte van het water aan en door een cd aan een touwtje onder water te laten zaken beoordeelden deelnemers de helderheid van het water. Ze noteerden ook welke planten en dieren ze zagen in en rond het water.

Inwoners helpen Rijnland

De uitkomsten van het onderzoek geven een goed beeld van de waterkwaliteit. Dat is waardevol voor ons, want in en rondom het water groeien allerlei waterplanten, er leven watervogels, kikkers en insecten en tussen de waterplanten zoeken vissen naar eten. Hoe schoner en gezond het water is, hoe beter de biodiversiteit. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want hoe beter de biodiversiteit, hoe beter ook weer de waterkwaliteit. Wat kleine wateren betreft, wisten we uit eigen metingen al dat de waterkwaliteit er meestal niet ideaal is. De resultaten van Vang de Watermonsters bevestigden dit weer. Toch zijn we blij met de opbrengsten. We kunnen namelijk niet zelf overal meten en dankzij de betrokkenheid van inwoners ontstaat er meer waterbewustzijn. Dat is stap één voor het verbeteren van de waterkwaliteit.

Allemaal Waterbazen

Problemen met de waterkwaliteit pakken we het liefste aan bij de bron. We willen bijvoorbeeld voorkomen dat mest- en bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, frituurvet en verfresten in het water belanden. Omdat alle kleine beetjes helpen en veel Rijnlanders begaan zijn met hun leefomgeving, zijn we een publiekscampagne ‘Waterbazen’ gestart.

Neem alvast een kijkje, om te zien wat je betrekkelijk eenvoudig kunt doen. 

Vind je het trouwens leuk om met ons te delen wat jij al doet als Waterbaas? Laat dan een bericht achter onder deze tekst of stuur ons een e-mail naar waterbazen@rijnland.net. Wie weet kunnen we je actie delen met andere Waterbazen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie