Blauwalgen te lijf met ultrasoon geluid

Ultrasoon geluid verstoort het drijfvermogen van blauwalgen waardoor ze zinken. Tijdens een test in de Zoetermeerse Plas is voor het eerst ervaring opgedaan met deze innovatieve techniek.

Blauwalgen vormen een hardnekkig probleem dat iedere zomer weer z’n kop opsteekt. Ze vergiftigen het zwemwater juist op de momenten dat we graag een duik nemen. Daarom experimenteren we op een aantal plekken binnen ons beheergebied met verschillende bestrijdingstechnieken. In de Zoetermeerse Plas stelden we de blauwalgen bloot aan ultrasoon geluid. Dat was nog nooit eerder gebeurd. 

Ultrasoon geluid? 

Ja, ultrasoon geluid. De hoogfrequente geluidsgolven ontregelen de gasblaasjes in de algen die zorgen voor het drijfvermogen. Hierdoor zinken ze waarna ze in het diepe water sterven door een gebrek aan zonlicht. Dit voorkomt dat ze een hinderlijke drijflaag vormen en gaat ook de explosieve algenbloei tegen. Het ultrasone geluid heeft geen negatieve effecten op mensen, vissen en planten. 

Hoe moet ik me dat voorstellen? 

Het bedrijf LG Sonic is initiatiefnemer van de proef die we in 2016 en 2017 met de gemeente Zoetermeer hebben uitgevoerd. Ze passen de techniek al toe in zoetwaterreservoirs bij de drinkwaterwinning, de inzet in open water is nieuw. 

Tijdens de proef heeft LG Sonic vier drijvende boeien in het meer geplaatst met daarop apparatuur die constant de kwaliteit van het water meet. Afhankelijk van de gemeten blauwalgsamenstelling wordt een van de 12 ultrasone programma’s geactiveerd. Want elke blauwalgensoort vraagt zijn eigen frequentie. En door het geluid zinken de algen dus. 

En, werkt het? 

We hebben twee jaar getest. We zien dat ultrasone bestrijding helaas niet heeft geleid tot een afname van het aantal zwemwaarschuwingen. Mogelijk is de totale hoeveelheid aan blauwalgen in de plas wel afgenomen. We halen de zwemwaternormen dus niet met alleen ultrasoon geluid. 

Samen sterk 

Mogelijk kunnen we het ultrasone geluid wel inzetten in combinatie met een andere techniek. Bijvoorbeeld met een waterstofperoxide behandeling waarmee je heel gericht de bloei van de algen kunt onderdrukken. Daarvoor is ultrasoon geluid te zwak. Maar met het ultrasone geluid zou je de algen vervolgens wel op een laag niveau kunnen houden, een soort onderhoudsbasis verzorgen. 

Bekijk ook: Waterstofperoxide effectief tegen blauwalgen