FilAir laat water weer leven

Een sloot zonder zuurstof is een dode sloot. FilAir is een innovatieve techniek waarmee je zuurstofarm water om kunt zetten in zuurstofrijk water.

Dode vissen, stinkende sloten, blauwalgen: de hoge temperaturen tijdens de zomer veroorzaken ieder jaar weer allerlei problemen met de waterkwaliteit. Een gebrek aan zuurstof in het water is vaak de oorzaak. FilAir is een innovatieve techniek waarmee we van zuurstofarm weer zuurstofrijk water kunnen maken. Voorlopig nog op kleine schaal, maar er wordt hard gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van het systeem. 

Wie heeft de FilAir bedacht? 

Zoals bij veel innovaties het geval is, speelt ook toeval een rol bij de ontdekking van de FilAir. Nijssen BV, fabrikant van koelinstallaties, ontdekte dat er tijdens het koelproces zuurstofrijk water ontstaat als restproduct. Voor de FilAir hebben ze het proces vervolgens zo ingericht dat het primair is gericht op het ‘inslaan’ van zuurstof in water. En dat blijkt goed te werken, FilAir is een efficiënte manier om zuurstof aan water toe te voegen. 

Hoe werkt de FilAir precies? 

De FilAir zuigt met een elektropomp zuurstofarm water uit een sloot of ander watersysteem. Dit water wordt vervolgens in de FilAir uiterst fijn verneveld. De verneveling zorgt voor een intensieve uitwisseling tussen lucht en water waardoor zuurstofrijk water ontstaat. Dit zuurstofrijke water wordt vervolgens in de sloot teruggepompt. 

Mobiel inzetten bij acuut probleem 

Het is de bedoeling om de FilAir als mobiele unit in te zetten op plekken waar acuut zuurstof nodig is. Maar zover zijn we op dit moment nog niet. Na een geslaagde test in een waterbassin van een oude zuiveringsinstallatie hebben we in 2017 een veldproef gedaan op recreatiepark “Droompark Buitenhuizen” in Spaarnwoude. De resultaten zijn positief al is de capaciteit nog beperkt. 

Wat zijn de volgende stappen? 

Komende winter gaan we het prototype van de FilAir verder testen op Schiphol. Vliegtuigen worden daar met een soort antivries bespoten tegen ijsvorming. Hoewel een groot deel netjes wordt opgevangen, belandt er ook antivries in de sloten. Het afbreken van de antivries vraagt veel zuurstof waardoor zuurstofloosheid optreedt. Een ideale testomgeving dus. 

Het vergroten van de capaciteit van de FilAir kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een grotere unit te bouwen, dit gaat echter ten koste van de mobiliteit. Je kunt ook het debiet opschroeven, maar we weten nog niet wat dat betekent voor de effectiviteit van het proces. Kortom, er valt nog veel uit te zoeken. 

Bekijk ook: