Houten palen met plastic

Door houten palen te omhullen met een laagje kunststof gaan ze twee keer zo lang mee, in sommige gevallen wel veertig jaar. De gebruikte kunststof is gemaakt van gerecyclede flessendoppen en landbouwplastic. Voor de kadeverbeteringen in ons gebied hebben we tienduizenden lange palen nodig om verschuivingen van de ondergrond te voorkomen. Rijnland gebruikt hiervoor FSC-gecertificeerd hout.

Dat is op zich duurzaam, maar deze palen hebben niet het eeuwige leven. Daar waar ze boven het water uitsteken gaan ze na verloop van tijd rotten.
Het koppelen van de kracht van hout (robuustheid en veerkracht) aan de kracht van plastic (ondoorlatendheid), levert dus een beduidend duurzamer product op. Er hoeven duizenden bomen minder gekapt te worden. Daarnaast levert het een grote kostenbesparing op. Alleen al in de Schoutenvaart bedraagt de besparing een half miljoen euro.
Rijnland zal in de toekomst bij deze techniek wel meewegen dat er bij gebruik van gerecycled plastic geen duidelijkheid is over het wel of niet aanwezig zijn van uitloogbare delen. Mogelijk dat er gekozen moet worden voor nieuwe loogvrije plastics, of gewoon toch alleen hout. Verrot hout levert immers geen verontreiniging op en hoeft dus niet perse te worden verwijderd. Plastic blijft aanwezig, dus verwijdering na gebruik van veertig jaar zal aandacht vragen. Fase: in de Schoutenvaart (Nieuwkoop) worden de met plastic omhulde palen op dit moment getest. Als blijkt dat de palen ook op langere termijn hun werk goed doen, gaan we deze nieuwe methode in ons hele gebied gebruiken.