Soilmix

De Soilmix-techniek is een dijkversterkingsmethode waarbij grond uit de dijk (in ons gebied meestal veen) vermengd wordt met cement, zodanig dat er een ondergrondse betonnen zuilenrij in de dijk ontstaat.

Rijnland heeft een proef uitgevoerd met deze techniek. Soilmix-betonpalen kunnen dienen als alternatief voor het gebruik van stalen damwanden. Een ondergrondse 'zuilenrij' met palen van Soilmix-beton is een goed alternatief voor het gebruik van stalen damwanden. Deze techniek is twintig procent goedkoper en levert ook nog eens minder overlast op. Een belangrijke troef van de Soilmix-techniek is dat hij gemakkelijk is uit te voeren - ook op smalle stukken dijk - en dat het injecteren van cement in de ondergrond veel minder trillingsoverlast veroorzaakt dan het aanleggen van een stalen damwand. Wel is de vraag of het inbrengen van hard, gebiedsvreemd materiaal op de lange termijn bij onderhoud en versterkingswerkzaamheden wel zo handig is. Rijnland loopt op dit moment ook aan tegen stortsteen die in het verleden is gebruikt als versteviging van damwanden, maar nu in de weg ligt. Dat lange termijnaspect zal per kering bekeken moeten worden ten opzichte van de voor- en nadelen van andere technieken.

Fase: eind 2012 hebben we deze methode getest binnen de kadeverbetering bij in Roelofarendsveen bij de Veender- en Lijkerpolder. De resultaten waren goed. 

Daarnaast is de soilmixtechniek toegepast bij het project Verbetering IJsseldijk Gouda. Hier is de soilmixmethode gebruikt om een primaire kering, de Goejanverwelledijk, te versterken. In de toekomst kunnen we deze techniek ook op andere plekken met weinig ruimte inzetten.

 

soilmix