Sustainable Business Battle vergroot klimaat- en duurzaamheidsbewustzijn studenten

Studenten hebben vaak geen idee van het belang van het waterschap en de problematiek waar wij mee worden geconfronteerd. Door mee te doen aan de Sustainable Business Battle brengen wij daar verandering in.

Out of the box denken, duurzaamheidsvraagstukken met een frisse blik bekijken. Dat is waar de interdisciplinaire studententeams die aan de Sustainable Business Battle meedoen in uitblinken. Rijnland diende dit jaar voor de tweede keer een vraagstuk in waar de studenten tijdens de battle hun tanden in konden zetten. En onze studenten gingen voor de tweede keer met de overwinning aan de haal. Heel leuk natuurlijk, maar waar het ons vooral om gaat is het klimaat- en duurzaamheidsbewustzijn onder studenten te vergroten. 

Duurzaam, innovatief en realiseerbaar 

De Sustainable Business Battle werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de leidse studentenverenigingen, ondersteund door PLNT, Leiden Cenre for Innovation and Entrepreneurship. De opzet is als volgt: vijf organisaties dienen een duurzaamheidsvraagstuk in. Per vraagstuk werken twee interdisciplinaire teams van 5 studenten elk een duurzame, innovatieve én realiseerbare conceptoplossing uit. Die oplossing presenteren ze vervolgens aan de organisatie die de vraag indiende. Het team met het beste idee mag zijn idee vervolgens verder uitwerken voor de finale. Daar kiest een onafhankelijke jury uit de vijf finalisten de uiteindelijke overall winnaar. 

Wat als er geen waterschap zou zijn? 

Naast Rijnland, dienden dit jaar vier andere organisaties een opdracht in: de Haagse Tram Maatschappij (HTM), drinkwaterbedrijf Dunea, de gemeente Leiden en Bolidt kunststofsystemen. De opdracht van Rijnland was: ‘Bedenk, speciaal voor studenten, een product dat inzichtelijk maakt hoe de omgeving eruit zou zien als er geen waterschap zou zijn.’ Kortom: een hele concrete vraag voor een hele concrete doelgroep die we normaal gesproken moeilijk bereiken. 

En de winnaar is… 

Het team van Rijnland, bestaande uit Evelien Winkel, Ashish Padhi, Elisa van der Lingen en Kevin de Raat, won dit jaar zowel de jury- als de publieksprijs. Zij bedachten een pop-up escaperoom waaruit je moet ontsnappen om aan de verdrinkingsdood te ontkomen. Een hele directe manier om je bewust te maken van het gevaar van overstromingen en de rol die het waterschap daarbij speelt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de escaperoom. 

Goed voor de studenten, goed voor Rijnland 

Door studenten via de battle te confronteren met het belang van ons werk, willen we dat ze zich meer betrokken gaan voelen bij hun omgeving. Daarnaast leren ze veel: ze krijgen trainingen, worden tijdens de competitie begeleid en ontdekken dat hun ideeën welkom zijn en dat ze nú al impact kunnen hebben. En wij profiteren van de frisse ideeën van de studenten. Dat wij ons daarbij automatisch ook als potentiële werkgever presenteren aan een ambitieuze groep studenten is mooi meegenomen. 

Bekijk ook: Escaperoom over overstroming wint de Sustainable Business Battle