Waterstofperoxide effectief tegen blauwalgen

Al in zeer lage concentraties blijkt waterstofperoxide een effectief middel om blauwalgen te bestrijden. Zonder schade toe te brengen aan het overige waterleven.

Blauwalgen en zwemwater gaan niet goed samen. Zwemmers, watersporters en huisdieren kunnen ziek worden als ze met de blauwalgen in aanraking komen. De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde in samenwerking met ARCADIS een methode om de blauwalg met waterstofperoxide te bestrijden. 

De methode blijkt erg effectief maar we moeten nog veel leren. Daarom doen we nu samen met de Universiteit van Amsterdam, de provincie en ARCADIS uitgebreid onderzoek naar de precieze werking van waterstofperoxide op de blauwalg. Drie Rijnlandse plassen doen aan dit onderzoek mee: het Oosterduinse meer, de Klinkenberger plas en de Zoetermeerse plas. 

Waterstofperoxide, dat is toch gemeen spul? 

Klopt, maar in de zeer lage concentratie die nodig is om de blauwalg te bestrijden, is het niet schadelijk voor mens, dier en ander waterleven. De waterstofperoxide verstoort de stofwisseling van de blauwalg, waardoor deze niet meer kan groeien en afsterft. Blauwalgen missen namelijk een stof om waterstofperoxide af te breken. Andere algen hebben deze stof wel waardoor ze er geen schade van ondervinden. Waterstofperoxide breekt binnen één tot twee dagen volledig af in de componenten water en zuurstof. Er blijven dus ook geen schadelijke stoffen achter in het milieu.

Wat is de rol van Rijnland bij het onderzoek? 

De Universiteit van Amsterdam is trekker van het onderzoek, Rijnland faciliteert. We stellen locaties beschikbaar, voeren metingen uit, onderhouden contact met de betrokken gemeentes en ondersteunen bij de communicatie. En we zitten in de projectgroep met de UvA, provincie en gemeentes. Het project wordt gefinancierd door een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wettenschappelijk Onderzoek domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (NWO TTW). 

Hoe ziet zo’n waterstofperoxidebehandeling er precies uit? 

We injecteren de waterstofperoxide in het oppervlaktewater met injectiearmen op een speciaal daarvoor ontwikkelde boot. Een behandeling duurt ongeveer één dag. Tijdens de behandeling en een dag erna mag je niet in de plas zwemmen. Binnen een week na melding van een blauwalgprobleem kunnen we de boot ter plaatse hebben en de behandeling starten. De reactietijd is dus behoorlijk snel. 

Voorspellen effectiviteit behandeling 

Verder onderzoek is hard nodig in ons streven om met minimale behandeling maximaal resultaat te behalen. We kunnen de effectiviteit van de behandeling namelijk nog niet goed voorspellen. Blijven de algen het ene jaar na een enkele behandeling het hele seizoen weg, het volgende jaar is een extra behandeling nodig. Waar dat precies aan ligt, is nog niet duidelijk. Wel weten we inmiddels dat later in het seizoen behandelen effectiever is dan vroeg in het seizoen. Ook weten we dat ze beter groeien bij hogere temperaturen. 

Algen zijn dol op fosfaten 

Maar waarschijnlijk de belangrijkste factor van de algengroei is de afspoeling van voedingsstoffen van de oever. Blauwalgen zijn dol op fosfaten die met de steeds heftiger wordende buien gemakkelijk in het water komen. Voor een effectieve bestrijding zullen we ook dat probleem moeten aanpakken. Kortom: er valt nog heel veel te leren. 

Bekijk ook: