Podcast Water Leeft!

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu corona ons dichterbij huis houdt, ontdekken we hoe mooi de eigen buurt kan zijn. Stap eens op de fiets of trek je wandelschoenen aan. Ontdek je omgeving, de natuur en het waterlandschap. Nederland is een waterland met haar vele grachten, rivieren, kanalen, sloten en meren. In deze podcast van Hoogheemraadschap van Rijnland laten we horen welke pareltjes er in en rondom ons water leven. We schenken aandacht aan alle flora en fauna daaromheen.

Aflevering 1. De Trektocht van de Aal naar de Nederlandse Polder (Boezemgemaal Halfweg)

In deze aflevering van 'Water Leeft!' hoor je hoe de aal (jonge paling) na een zwemtocht van duizenden kilometers de Nederlandse polder bereikt. Want zo vanzelfsprekend is dat niet, zeker niet als er opeens flink gemaal opduikt. Gelukkig is daar iets op bedacht: de vispassage. Hanneke Hofstee van het Hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd hoe dat precies werkt en gaat langs bij het boezemgemaal in Halfweg op onderzoek uit. Daar wacht bioloog Mike Dijkstra, die haar van alles vertelt over de vismigratie en de tocht van de aal naar Nederland. 

Aflevering 2. Heel Holland zakt!

Ook al is het maar een paar millimeter per jaar, het kan na tientallen jaren een flinke daling zijn. Maar terwijl Nederland zakt, stijgt het water! Daarom is het belangrijk dat we onze dijken blijven versterken en verhogen. Hanneke Hofstee en bioloog Mike Dijkstra nemen een kijkje op de IJsseldijk in Gouda. Ze ontmoeten daar Henk Weijers. Hij was als projectleider verantwoordelijk voor het versterken en aankleden van de dijk.

Aflevering 3. Op pad met de Deltacommissaris Peter Glas in Bossche Broek

Voor deze speciale aflevering reizen Hanneke Hofstee en Mike Dijkstra naar het natuurgebied Bossche Broek vlakbij Den Bosch. Buiten Rijnland dus! Dat is niet voor niets, want ze ontmoeten daar (in de stromende regen) de Deltacommissaris van Nederland: Peter Glas. Het kabinet geeft hem jaarlijks de opdracht een Deltaprogramma op te stellen. Wat Peter doet voor water en natuur, hoor je in deze podcast. 

Aflevering 4. Exoten in de Sloten (Woubrugge met Ineke van Steensel)

In deze aflevering neemt hoogheemraad Ineke van Steensel ons mee naar Paddegat in Woubrugge. Daar horen, en zien, we meer over muskusratten en Amerikaanse rivierkreeften. Deze exoten vermenigvuldigen zich snel en vernielen wateroevers en dijken. Hoe is dit zover gekomen, en wat kan je eraan doen?

Aflevering 5: Schoon drinkwater dankzij de Hollandse duinen

In aflevering 5 van de podcastserie ‘Water Leeft!’ trekken Hanneke Hofstee en Mike Dijkstra de duinen in van Meijendel met Harrie van der Hagen van Dunea. Dunea Duin & Water is een drinkwaterbedrijf, maar ook natuurbeheerder van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Harrie van der Hagen is in dit gebied aangesteld als landschapsecoloog.

Aflevering 6: Waterbazen: Dijkgraaf Rogier van der Sande en Stadsecoloog Wouter Moerland (Leiden)

In een nieuw seizoen vanWater Leeft! gaan Hanneke en Mike op zoek naar de beste waterverhalen. Iedere aflevering bezoeken ze een echte 'waterbaas', iemand die zich inzet voor de natuur en water. De waterbaas neemt ons mee naar een voor hem of haar belangrijke plek. In deze aflevering neemt Dijkgraaf Rogier van der Sande Hanneke mee naar Leiden, onder andere naar zijn oude studentenkamer. Ze ontmoeten bovendien Stadsecoloog Wouter Moerland, die zich ook met recht een waterbaas mag noemen.

Aflevering 7: Naar de bollen met Water Leeft

De nieuwste aflevering van de Rijnlandse podcast “Water Leeft!” is beschikbaar. In aflevering 2 gaan Mike en Hanneke naar de bollen. Om precies te zijn in Noordwijkerhout in de Hogeveense Polder. Daar praten ze tussen de bloeiende velden met een telg uit een groot bollentelersbedrijf dat al vier generaties meegaat, Dolf Uittenbogaard. Het bedrijf werkt met Rijnland aan pilots op het gebied van goed waterbeheer, en plukt daar zelf de vruchten van.

Aflevering 8: The Plastic Soup Surfer

Bioloog en kunstenaar Merijn Tinga is ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij neemt Hanneke en Mike mee naar Katwijk, de plek waar hij de milieubewuste surfer werd die hij nu is. Merijn voert een felle strijd tegen rondslingerend plastic, door het op te rapen én stevig campagne te voeren.

Aflevering 9: Overlast door rivierkreeften

Waarom geeft de Amerikaanse rivierkreeft overlast voor het water en de natuur in Nederland en in het waterschap Rijnland. Hoe pakt Rijnland het probleem aan en hoe gaat dat helpen? Hanneke en Mike spreken met onderzoekers Ivo Roessink en Fabrice Ottburg, beide van Wageningen Universiteit & Research.

Abonneer je op onze podcast via: