Rijnlandlezing

De lezing ter ere van de 'Dies Natalis' van Rijnland

768 Jaar Rijnland

Op 11 oktober is Rijnland jarig. Om dit te vieren organiseren we sinds 2022 de 'Rijnlandlezing'. Een lezing over klimaat-gerelateerde onderwerpen ter inspiratie en als moment van reflectie. En elk jaar kijken we mee door de ogen van een kunstenaar, een journalist of een wetenschapper.

Rijnlandlezing 2023: Boven Water

Dit jaar vindt de Rijnlandlezing plaats op 11 oktober in het Huis Hodshon in Haarlem. Deze keer kijken we door de ogen van twee journalisten: Floor Boon en Maarten Dallinga. Zij zijn de makers van de NRC-podcastserie Boven Water.

In deze serie onderzoeken Floor en Maarten wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor Nederland. Want, niet alleen een te veel aan water kan problematisch zijn; ook een toenemende kans op watertekorten kan grote gevolgen hebben voor Nederland. Ook onderzoeken ze wie er aan zet zijn om extremer wordend weer nog zoveel mogelijk te voorkomen. Een uitdaging waar wij ons als waterschap dagelijks mee bezig houden.

In de Rijnlandlezing vertellen ze, aan de hand van audiofragmenten, over hun zoektocht en het maakproces. Zo verhaalt Maarten over zijn opa, die tijdens de Watersnoodramp in 1953 dominee was van een kleine kerkelijke gemeente op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland en een gezin met vier kinderen moest begraven – ze konden het water niet ontvluchten.

Onder begeleiding van Lotte Schipper belooft het een inspirerende avond te worden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij, want vol = vol.

Meld je aan via onderstaande knop.

Graag tot ziens op 11 oktober!

Waar en wanneer?

  • Locatie: Huis Hodshon, Spaarne 17 in Haarlem
  • Datum: woensdag 11 oktober 2023

Programma

20:00 uur: inloop
20:30 uur: opening door dijkgraaf Rogier van der Sande
20:40 uur: lezing door Floor Boon en Maarten Dallinga
21:40 uur: afsluiting
21:45 uur: borrel

Voor wie?

De lezing is bedoeld voor bestuurders en partners uit het werkveld en iedereen met een interesse in water en klimaatverandering.

Over de sprekers

Floor Boon

Journalist Floor Boon werkt sinds 2021 op de audioredactie van NRC, waar ze de dagelijkse podcast NRC Vandaag presenteert. Ook schrijft ze over klimaat. Eerder werkte ze op de politieke redactie en tussen 2012 en 2015 als correspondent voor NRC in Brazilië.

Maarten Dallinga

Maarten Dallinga is zelfstandig journalist en podcastmaker. Hij schrijft sinds 2016 voor NRC en maakte ruim vijftien podcastseries, waaronder Anoniem Intiem, Verstrikt en Niet van de Wereld. Hij won tweemaal de Tegel.

De podcast Boven Water

Floor en Maarten zijn de makers van de podcastserie Boven Water. Deze gaat over het grootste verhaal van onze tijd. Nederland loopt grote risico’s door klimaatverandering. In deze podcastserie onderzoeken Floor en Maarten wat Nederland te wachten staat. Wie is aan zet om ontwrichtend extreem weer te voorkomen? Kunnen we veranderen? Wat is ervoor nodig om te kantelen? Al deze vragen komen in deze prachtige podcastserie aan bod.

Meer informatie

Meer weten? Mail naar rijnlandlezing@rijnland.net

Rijnlandlezing 2022

Vorige jaar was kunstenaar Rem van den Bosch te gast. Hij vertelde hoe hij kunst gebruikt om mensen bewust te maken van klimaatverandering. Bekijk onderstaande video voor een impressie van die avond.

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren