Bram Pracht

Bram Pracht, achter die naam verschuil ik me al een groot aantal jaren. Na een korte carrière bij een (meet)instrumentfabriek en in de energiebesparing ben ik al weer geruime tijd werkzaam bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Als geboren en getogen Leidenaar was ik altijd al nieuwsgierig naar wat zich afspeelde achter die prachtige gevel aan de Breestraat en in dat gebouw met die gegolfde daklijn daar schuin tegenover: het hoofdkantoor en het gebouw van de technische dienst van Rijnland.

Nou, dat is allemaal goed gekomen. Ondertussen ben ik op diverse fronten als Rijnlander werkzaam (of werkzaam geweest) en kan ik mijzelf gerust een ‘Rijnlandse Routinier’ noemen.

Ons Hoofdkantoor staat trouwens sinds 1999 niet meer aan de Breestraat maar aan de Archimedesweg. De prachtige gevel is overigens nog wel te zien maar het oude gebouw van de technische dienst heeft ondertussen plaatsgemaakt voor nieuwbouw van het ID-college. 

Binnen Rijnland ben ik momenteel werkzaam als Senior Adviseur Werktuigbouwkunde bij de afdeling Onderhoud. Daarnaast heb ik me in de loop der jaren als Projectleider of Werktuigbouwer bezig gehouden met nieuw- en/of  verbouw van Boezemgemalen, Rioolgemalen, Poldergemalen en Afvalwaterzuiveringsinstallaties. In totaal heeft Rijnland rond de  500-600 van dit soort installaties.

Onderdeel van mijn werk is ook het coördineren van  de Rijnlandse bestekssystematiek en de standaard ontwerprichtlijnen.

Dit stuk tekst schrijf ik echter vanuit mijn rol als stagecoördinator binnen het cluster Realisatie en Onderhoud, met name voor de afdeling Onderhoud.

Stages coördineren? Wat is daar nou zo leuk aan zullen jullie denken?

Van nature ben ik behoorlijk nieuwsgierig en vind ik het leuk om dingen te leren en kennis over te dragen. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat jonge mensen over voldoende kennis en kunde beschikken. Tenslotte vormt die kennis de basis voor de rest van je leven niet waar? Ik vind het leuk en uitdagend om daar mijn steentje aan bij te dragen. 

Wat is er binnen een het Onderhoud voor een stagiaire te leren, anders dan het dagelijks onderhouden van de installaties? Hoewel dat ook een van de taken van de afdeling onderhoud is, en een deel van mijn collega’s daar letterlijk en figuurlijk “hun handen vol aan hebben” is de afdeling onderhoud binnen Rijnland ook de kennisbank op diverse disciplines voor het gehele bedrijf.

Zo vind ik onder mijn collega’s ook nog specialisten op het gebied van kades, dijken, Procesautomatisering, Electrotechniek, Werktuigbouwkunde, Onderhoudsmanagement en technisch documentenbeheer. De kennis die de afdeling onderhoud levert vormt o.a. de basis voor de projecten die door de afdeling Projecten worden uitgevoerd. 

Samen met mijn collega’s probeer ik leuke en leerzame stages aan te bieden. In de meeste gevallen ‘maatwerk’, en altijd in overleg met de stagiaire en de dagelijks begeleider. wat mij betreft is de stagiair de belangrijkste persoon in dit proces.

Heb je zin in een (afstudeer)stage bij Rijnland meld je dan aan door het sturen van een motivatiebrief en CV naar stage@rijnland.net t en misschien spreken we elkaar dan nog.