Bram Pracht

Bram Pracht, achter die naam verschuil ik me al een groot aantal jaren. Na een korte carrière bij een (meet)instrumentfabriek en in de energiebesparing ben ik al weer geruime tijd werkzaam bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Als geboren en getogen Leidenaar was ik altijd al nieuwsgierig naar wat zich afspeelde achter die prachtige gevel aan de Breestraat en in dat gebouw met die gegolfde daklijn daar schuin tegenover: het hoofkantoor en het gebouw van de technische dienst van Rijnland.

Nou, dat is allemaal goed gekomen. Ondertussen ben ik op diverse fronten als Rijnlander werkzaam (of werkzaam geweest) en kan ik mijzelf gerust een ‘Rijnlandse Routinier’ noemen.

Ons Hoofkantoor staat trouwens sinds 1999 niet meer aan de Breestraat maar aan de Archimedesweg. De prachtige gevel is overigens nog wel te zien maar het oude gebouw van de technische dienst (met de gegolfde daklijn) heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw van het ID-college. 

Binnen Rijnland ben ik werkzaam als Senior Adviseur Werktuigbouwkunde bij de afdeling Onderhoud. Daarnaast heb ik me in de loop der jaren als Projectleider of Werktuigbouwer bezig gehouden met nieuw- en/of  verbouw van Boezemgemalen, Rioolgemalen, Poldergemalen en Afvalwaterzuiveringsinstallaties. In totaal heeft Rijnland rond de  500-600 van dit soort installaties. Onderdeel van mijn werk is ook een mentorrol op het gebied van duurzaamheid en veiligheid, en verder ben ik de coördinator van de Rijnlandse bestekssystematiek. Dit stuk tekst schrijf ik echter vanuit mijn rol als stagecoördinator van de afdeling Onderhoud.

 Wat is daar nou zo leuk aan zullen jullie denken? Van nature ben ik behoorlijk nieuwsgierig en vind ik het leuk om dingen te leren en kennis over te dragen. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat jonge mensen over voldoende kennis en kunde beschikken. Tenslotte vormt die kennis de basis voor de rest van je leven niet waar? Ik vind het leuk en uitdagend om daar mijn steentje aan bij te dragen. 

Wat is er binnen een afdeling Onderhoud voor een stagiaire te leren, anders dan het dagelijks onderhouden van de installaties? Hoewel dat ook een van de taken van de afdeling onderhoud is, en een deel van mijn collega’s daar letterlijk en figuurlijk “hun handen vol aan hebben” is de afdeling onderhoud binnen Rijnland ook de kennisbank op diverse disciplines voor het gehele bedrijf.

Zo vind ik onder mijn collega’s ook nog specialisten op het gebied van kades, dijken, Procesautomatisering, Electrotechniek, Werktuigbouwkunde, onderhoudsmanagement en technisch documentenbeheer. De kennis die de afdeling onderhoud levert vormt o.a. de basis voor de projecten die door de afdeling Projecten worden uitgevoerd. 

Samen met mijn collega’s probeer ik leuke en leerzame stages aan te bieden. In de meeste gevallen ‘maatwerk’, en altijd in overleg met de stagiaire en de dagelijks begeleider. wat mij betreft is de stagiair de belangrijkste persoon in dit overleg.

Heb je zin in een stage bij Rijnland meld je dan aan bij: stage@rijnland.net en misschien spreken we elkaar dan nog.