Afstudeerstage onderzoek pompkeuze voor balgstuw Oude Wetering

Mijn naam is Friso den Draak. Ik studeer werktuigbouwkunde aan de Haagse hogeschool te Delft. Ik ben eind augustus begonnen met mijn afstudeerstage bij het hoogheemraadschap van Rijnland. 19 december moet ik mijn scriptie inleveren.

Mijn afstudeerstage volg ik op de afdeling projecten, onder de begeleiding van Gert Hartog (technisch manager). Mijn onderzoeksopdracht is een pompkeuze uitvoeren voor de balgstuw in Oude Wetering.

Probleemstelling

Het gebied Rijnland heeft momenteel een slecht werkende balgstuw in Oude Wetering (omdat de balgstuw al meer dan 40 jaar oud is). Hierdoor is er slijtage en is de techniek verouderd, waardoor deze stuw incl. de pomp hun werk niet goed meer kunnen uitvoeren.

Nu is het aan mij om een volledige analyse te maken van de huidige situatie. Met deze analyse is het vervolgens mogelijk om een nieuwe pomp te verkrijgen.

Ik ben voor deze analyse gaan kijken naar de specificaties van de huidige pomp. Ook ben ik berekeningen gaan maken omtrent weerstand, leidinglengte etc. Nadat ik deze analyse had uitgevoerd heb ik een duidelijk beeld gekregen van de situatie.

Vervolgens ben ik gaan kijken naar alle soorten pompen en waaiers. M.b.v. twee Multi criteria analyses heb ik nieuwe pompen en waaiers verkregen die interessant zijn voor deze toepassing.

Tot slot ben ik gaan kijken naar verschillende fabrikanten die pompen verkochten met de juiste specificaties. Deze pompen heb ik toegevoegd aan het advies. Dit advies zal middels een presentatie voorgelegd worden bij het Hoogheemraadschap.

 locatie balgstuw

Locatie van de balgstuw

Balgstuw in werking

werking balgstuw (niet desbetreffende locatie)