Het project duurzaamheid

Mijn naam is Friso den Draak. Ik ben sinds november stagiair bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Ik studeer werktuigbouwkunde op de Haagse hogeschool te Delft. Ik zit nu in het derde leerjaar van de opleiding. Volgend jaar is mijn afstudeerjaar.

De stage die ik momenteel loop bij Rijnland, duurt 11 weken. Ik zit op de afdeling projecten. Mijn stagebegeleider is Gert Hartog. Tijdens deze stage ben ik bezig met meerdere projecten. Één van deze projecten is ‘het project duurzaamheid’. 

Tijdens dit project wordt er gewerkt aan de duurzaamheid binnen Rijnland. Het is de bedoeling om een mechanische constructie te plaatsen, die energie kan opwekken.

De meest voorkomende optie is energie opwekken d.m.v. gebruik te maken van hoogteverschillen tussen wateren. Ofwel, energie opwekken door zwaartekracht te gebruiken van het water. In Rijnland is dit helaas erg last te realiseren, omdat het gebied van Rijnland erg vlak is. 

Maar er is een andere optie naar voren gekomen, die erg interessant is. Deze optie is energie opwekken uit stromend water. Na meerdere opties te hebben bekeken is de EQA-river van EQA-projects naar voren gekomen. Dit is een constructie die op het wateroppervlak wordt gelegd. In deze constructie zit een groot rat, dat door de stroomsnelheden zal draaien, en energie op zal wekken.

Vervolgens is er een vergadering geweest met het bedrijf EQA-projects. Hier zijn belangrijke punten besproken zodat we verder kunnen komen met dit project. De vervolgstappen zullen worden gemaakt door een volgende stagiair, die het project zal afronden. 

De werkzaamheden zijn erg goed bevallen. De projecten waren erg interessant en de collega’s zijn ook erg spraakzaam. Ik hoop voor Rijnland waardevol te zijn. Ik heb in ieder geval veel kunnen leren.

Beeldmateriaal: Eqa-Projects