Stage bij afdeling onderhoud

Mijn naam is Sander de Vlam. Ik ben 20 jaar oud en ik doe de opleiding Middenkader functionaris Infrastructuur op het ROC Lammenschans. Dit is mijn derde stage die ik loop en mijn eerste stage bij een opdrachtgever. Mijn vorige stages deed ik bij aannemersbedrijven en nu doe ik voor het eerst een stage bij een opdrachtgever.

Ik vind het erg leuk en interessant om bij het hoogheemraadschap van Rijnland stage te lopen. Ik krijg veel te leren over hoe een bepaald project tot stand komt en wat er allemaal bij komt kijken.

De afgelopen tien weken van mijn stage heb ik gewerkt op de afdeling Onderhoud. Op de afdeling Onderhoud worden alle waterwerken (zoals stuwen, gemalen en duikers) in het gebied van Rijnland onderhouden. Zo heb je correctief onderhoud en preventief onderhoud. Correctief onderhoud houdt in dat als er een waterwerk niet meer kan functioneren omdat er een onderdeel bijvoorbeeld kapot is dat die dan een hoge prioriteit krijgt om hersteld te worden.

Preventief onderhoud houdt in dat je het kan plannen wanneer een bepaald onderdeel van een waterwerk hersteld moet worden. Bijvoorbeeld er geldt een bepaalde levensduur voor verf op een gemaal dat eens in de zeven jaar opnieuw geverfd moet worden. Dan kun je plannen wanneer je alle gemalen in het gebied die je beheert een nieuwe laag verf kan geven zodat dit allemaal in hetzelfde jaar gedaan kan worden.

Mijn taak is om diverse inlaten, waterkeringen, gemalen en stuwtjes te onderhouden. Een voorbeeld van zo’n onderhoudsklus waar ik mee bezig ben is een stuw in Ter Aar. Ik heb de opdracht gekregen om een stuw correctief te herstellen in Ter Aar. Ik ben hier gaan kijken met mijn stagebegeleider om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Het was de vraag of deze stuw helemaal vervangen moest worden of dat ie gerepareerd kan worden. Toen we daar waren kwamen we er toch achter dat de stuw in te slechte staat is om te repareren aangezien de stuw al heel oud is, delen afgebroken zijn en meerdere lekkages waren.

Vervolgens ben ik met de gegevens/afmetingen van de huidige stuw een berekening gaan maken van hoeveel het ongeveer gaat kosten qua materiaalkosten voor een nieuwe stuw. Dit heb ik puur gedaan zodat ik een idee heb wat het gaat kosten, voor als ik met de aannemer een prijs ga bespreken.

Om de stuw te vervangen moet je een offerte aanvraag aanmaken en deze opsturen naar een aannemersbedrijf. Nu moet de aannemer een offerte aanmaken (als de aannemer akkoord gaat) en die doorgeven aan Rijnland zodat het project kan beginnen. Op deze manier van werken heb ik ook andere waterbouwkundige kunstwerken onderhouden die binnenkort in uitvoering gaan beginnen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland is een fijne leeromgeving voor stagiaires. Als je vragen hebt of niet weet hoe je verder moet, kan je eigenlijk wel bij iedereen terecht. Niemand vindt het erg om even tijd te maken voor een stagiair. Ik raad het zeker aan voor andere leerlingen om eens te gaan kijken voor wat de mogelijkheden zijn om hier stage te lopen. Zelf heb ik veel geleerd en de kennis die ik hier bij het hoogheemraadschap van Rijnland heb opgedaan, gaat zeker van pas komen voor mijn studie.