Stage bij Cluster DiRK (Dijken en Regionale Keringen)

Mijn naam is Mathieu Brévier en zoals mijn naam al aangeeft ben ik van oorsprong Frans. Ik ben echter geboren en getogen in Den Haag en ik heb altijd op Nederlandse scholen gezeten. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar Civiele Techniek op de Haagse Hogeschool. Al snel wist ik dat ik me wilde specialiseren in de Waterbouwsector. Naast het feit dat ik het een heel interessant vak vind, is het natuurlijk mooi meegenomen wanneer je weet dat de top van de Waterbouwsector zich hier in Nederland bevindt. Het ‘vechten’ tegen water is iets wat mij altijd gefascineerd heeft.

Sinds februari 2017 loop ik stage voor het hoogheemraadschap van Rijnland binnen het cluster DiRK. Heel kort gezegd houden wij ons bezig met dijk –en kadeverbeteringen. In Rijnlands gebied ligt er ongeveer 230 km aan dijken en andere keringen die toe zijn aan verbetering. Het is aan het cluster DiRK om ervoor te zorgen dat heel het gebied ook veilig blijft volgens de normen die gesteld zijn. Een behoorlijke klus! 

Een groot voordeel aan stage lopen bij een opdrachtgever zoals bij het hoogheemraadschap van Rijnland, is dat je beschikt over een overkoepelend geheel van informatie. Het is bijvoorbeeld eenvoudig om aan geotechnische lengteprofielen te komen van de ondergrond waar een dijk verbeterd wordt. Het is ook mogelijk om te achterhalen welke partijen nou eigenlijk betrokken zijn bij het project waar jij je op wil richten. Er is enorm veel informatie beschikbaar om zelfstandig een onderzoek te verrichten in iets wat jij interessant vindt.

Zo ben ik mezelf gaan richten op Project de Hoekse Aarkade. Het is een project waarbij is vastgesteld dat de kering, een kleine dijk van ca. 300 meter niet meer volgens de veiligheidsrichtlijnen voldoet. De dijk is behoorlijk weggezakt, de kruin loopt niet meer horizontaal, de stabiliteit voldoet niet meer en dat alles terwijl er een stuk of 15 woonboten tegenaan liggen. De kruin van de dijk (waar op gelopen en gefietst wordt) is net een meter breed en is heel slecht bereikbaar voor bijvoorbeeld kranen of graafmachines.

Waar het op neerkomt is dat er zowel vanuit het sociale aspect als uit het technische aspect van alles bij komt kijken. Het is aan mij om een PvA (Plan van Aanpak) op te stellen om ervoor te zorgen dat de uitdagingen van dit project zo effectief, veilig en duurzaam mogelijk worden opgelost. Zodra ik dat heb gedaan, zal ik me richten op de toekomst (beheer en onderhoud) van de dijk. Hoe behoud je de hoogte van de dijk zo lang mogelijk met de slappe lagen waar het op ligt? Hoelang zal de dijk voldoen volgens de veiligheidsnormen en hoe kan dat verlengd worden? Op wat voor manier kan de dijk worden onderhouden en welke manieren willen we toepassen in de toekomst? Dit zijn allemaal vragen waar ik nog onderzoek naar wil doen.

De vragen waar ik onderzoek naar wil doen, zullen hun antwoorden krijgen. Dat weet ik zeker. Waarom? Omdat ik altijd de kennis/ervaring van collega’s, waar ik altijd bij terecht kan voor vragen, kan gebruiken om zelf tot een oplossing te komen. Dat is de reden waarom het heel leerzaam is om hier bij het hoogheemraadschap van Rijnland stage te lopen. De kennis die ik hier heb opgedaan ga ik in de toekomst zeker kunnen gebruiken tijdens én na mijn studie!