Werkervaringsstage op WO-niveau

De afgelopen 4,5e maand heb ik stage gelopen bij Rijnland. Als pas afgestudeerde studente Bestuurskunde aan Universiteit Leiden, had ik nog weinig werkervaring. Omdat stages vaak geen verplicht onderdeel zijn van het curriculum, missen veel WO studenten dus de werkervaring om ergens als starter aan de slag te gaan. Zo kwam ik via via bij Rijnland terecht op het project Valkenburg. Toen ik in augustus begon, heb ik het geluk gehad dat we nog één dag in de week op kantoor mochten werken, waardoor ik de meeste mensen uit het team in het echt heb ontmoet.

Mijn tweede geluk was dat het project een samenwerking is tussen verschillende organisaties. Hierdoor heb ik de mogelijkheid gehad om ook bij deze organisaties mee te kijken op locatie en online. Mijn netwerk is hierdoor enorm gegroeid en het is leerzaam om de verschillen en overeenkomsten in het traject naar Nieuw Valkenburg te zien. 

Ik heb dit kunnen aanvullen met twee samenwerkingsopdrachten binnen het energieteam, waardoor het thuiswerken minder geïsoleerd is geweest en ik inhoudelijk meer heb geleerd over de energietransitie die ook voor Valkenburg relevant is. Mijn enthousiasme binnen beide teams heeft geleid tot mijn derde geluk, namelijk dat ik nog drie maanden mag blijven werken bij Rijnland. Zo kan ik meer werkervaring opdoen en vormt dit tegelijkertijd een eerste opstap voor mijn verdere carrière. 

Ik kan een werkervaringsstage op WO-niveau erg aanbevelen. Er zijn zeker ook voor bestuurskundigen interessante vraagstukken binnen Rijnland, waar gedurende de stage aan gewerkt kan worden, zonder dat het een officiële studieopdracht is. Binnen Rijnland worden stagiaires erg gewaardeerd en serieus genomen. Dit geldt overigens ook binnen het traject van Valkenburg. Mijn werk werd gewaardeerd, ik mocht bij elke bijeenkomst aansluiten en ook naar mijn ideeën en mening werd geluisterd. Dit zorgt voor een heel prettig gevoel en biedt ook de ruimte om zowel binnen als buiten de werkomgeving te groeien. 

Ik wil graag het hele team van Proces & Relatie bedanken voor de mooie ervaring en goede, interessante gesprekken en discussies. In het bijzonder, Veronique, Henno, Fonz, Bart, Karlijn & Sylvia ! 

(p.s. bovenstaande foto is gemaakt bij mijn favoriete stukje Rijnland, waar ik jaren geleden tijdens het verhuizen op een luchtbed door de sloot peddelde, waar ik nog met mijn oma heb geschaatst en waar we zomers uren lang genieten van de langsvarende bootjes)

Isaya Wullings