Geen exoot in de sloot

Heeft u teveel waterplanten in uw vijver of aquarium? Gooi ze dan in uw groencontainer en niet in de sloot! Het lijkt misschien zonde om waterplanten weg te gooien, maar als ze in de sloot belanden, kunnen de waterplanten een ware plaag vormen. Bovendien is de bestrijding ervan erg kostbaar.

Exoten uit een vijver halen

Veel planten die gebruikt worden in vijvers en aquaria zijn exoten: ze komen van nature niet voor in Nederland. Deze planten worden hier gekweekt, of geïmporteerd, omdat ze er mooi uitzien of omdat ze snel groeien. De veelal exotische planten hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen door ons klimaat met de meestal zachte winters, prima overleven. Ze doen het zelfs zo goed, dat zij snel in aantal kunnen toenemen en zorgen dat sloten helemaal dichtgroeien. Dit zorgt voor problemen: ze belemmeren de doorvaarbaarheid en de doorstroming, verdrukken inheemse waterplanten en brengen vissen in het nauw.

Exoten die niet in onze wateren horen

  • Grote waternavel
  • Waterteunisbloem
  • Mosselplantje of watersla
  • Parelvederkruid
  • Waterhyacint
  • Waterwaaier
  • Azolla-kroosvaren
  • Ongelijkbladig vederkruid

Gooi geen exoot in de sloot

Gaat u uw vijver opschonen of wilt u bepaalde plantjes niet meer in uw aquarium? Gooi ze dan niet in de sloot of ander open buitenwater, maar gooi ze weg in de groencontainer. Dat geldt zowel voor nog mooie bloeiende waterplanten, als voor dode waterplanten. Wat voor waterplanten geldt, geldt ook voor dieren: vissen, schildpadden, slakken en kreeftjes die in uw vijver of aquarium leven, horen vaak niet thuis in de Nederlandse natuur en kunnen schade veroorzaken. Mogelijk neemt de leverancier waar de dieren gekocht zijn ze terug of is er een andere liefhebber voor te vinden. Ook is het mogelijk de dieren, bijvoorbeeld schildpadden, bij een opvangcentrum te brengen.

Handige tips

Een tip om exoten uit de sloot te houden is om vijvers niet te dicht bij een sloot of plas aan te leggen. Zaden, uitlopers of delen van planten kunnen dan namelijk makkelijk in de sloot of ander buitenwater terechtkomen en daar verder groeien. En denk ook eens aan inheemse soorten voor het inrichten van het aquarium of de vijver, zoals de zwanenbloem, kikkerbeet, moerasspirea of de dotterbloem. Rechts op deze pagina staat een pdf waarin meer voorbeelden staan van inheemse waterplanten.

Meld het als u een exoot ziet!

Wij maken werk van het (intensief) verwijderen van exotische waterplanten. Een snelle ontdekking is hierbij erg belangrijk. Uw hulp is daarom hard nodig! Ziet u ergens waterplanten waarvan u vermoedt dat het exoten zijn? Geef dat dan direct aan ons door via telefoonnummer (071) 306 3535. Of via het meldformulier op www.rijnland.net/exotischewaterplantmelden

Exoten in de gft bak gooien