Veelgestelde vragen blauwalg

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie die gewoon in water voorkomt, maar gaat woekeren in voedselrijk water onder bepaalde omstandigheden. Er ontstaat dan een dikke drab die op het water drijft. Blauwalg heeft vaak een blauwgroene kleur, maar kan soms een roodbruine tint hebben.
Blauwalg, ook wel blauwwier genoemd, ontstaat bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celcius op stilstaand water. Het wier groeit dan net zo lang door tot er zo’n dichte laag ontstaat, dat het wier weer afsterft. Bij dit proces stoten sommige blauwwieren giftige stoffen af, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. 

Hoe herken ik blauwalg?

Je ziet meestal vrij snel dat er blauwalg op het water drijft. Het wateroppervlak ziet er dan niet helder uit, in plaats daarvan drijft er een soort olielaag op het water met blauwgroene kleur. Ook drijven er meestal belletjes op het wier en kan er een schuimlaag ontstaan. Als er erg veel blauwalg optreedt, gaat het water stinken. 

Wat moet ik doen als ik blauwalg zie?

Vermijd bij vermoeden van blauwalg het zwemwater. Ook raden we aan de blauwalg te melden. Dit kan via www.zwemwater.nl of bij Rijnland, telefoon 071 360 35 35 

Welke maatregelen nemen jullie tegen blauwalg?

Rijnland heeft in het watergebiedsplan opgenomen dat het watersysteem wordt aangepast om blauwalg te voorkomen op lange termijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Zoetermeer door voedselrijk water uit de stad in de toekomst af te voeren naar De Nieuwe Driemanspolder. Het beoogde effect is dat de plas minder wordt belast, zodat de kans op blauwalg afneemt. Daarnaast doen we een proef bij het zwemstrand van de Zoetermeerse Plas om blauwalg direct te bestrijden met waterstofperoxide. Door het zwemstrand af te schermen voor de behandeling, kan onze aanpak sneller effect hebben en is minder waterstofperoxide nodig. 

Er zijn opnieuw meldingen over blauwalg in de omgeving van de Zoetermeerse Plas. Is jullie proef met waterstofperoxide niet gelukt?

De blauwalgen bij het zwemstrand worden door de waterstofperoxide afgebroken in water en zuurstof. Het gaat hier om een afgeschermd gedeelte, de rest van de plas heeft nog wel last van blauwalg.
We zijn deze zomermaanden bezig met ons onderzoek. Daarna bepalen we op basis van de bevindingen hoe we verder gaan met waterstofperoxide. 

Waar kan ik nog wel zwemmen?

Raadpleeg voor zwemmen in natuurwater altijd www.zwemwater.nl. Let verder zelf goed op, bij twijfel niet zwemmen. Je kunt ook een speciale zwemwater app downloaden voor gebruik op de mobiel. Download voor android en voor iOS .