
Ontdek wat jij thuis kunt doen
Wil jij een bijdrage leveren aan schoon en voldoende water? Word waterbaas.
Hoe? Dat is heel eenvoudig. Met kleine aanpassingen in en om het huis bereik je al veel. Denk aan plastic afval uit de sloot halen, geen frituurvet of medicijnen door de wc spoelen of regenwater opvangen met een geveltuintje, balkonplantjes of een regenton.
Meer inspiratie en voorbeelden? Lees alle onderstaande tips.
Tip 1: Maak een geveltuintje
Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad. Ook creëer je zo een fijne leefomgeving voor kleine dieren, insecten en vogels en verbeter je het bodemleven. En: we voelen ons prettiger en gezonder in een groene omgeving!

Tip 2: Leg een groen dak aan
Van plan een groen dak aan te leggen? Collega Peter Baas ging je voor. Wat een waterbaas! Het aanleggen van een groen dak heeft een aantal voordelen. Je bespaart energie. 's zomers blijft het koeler en in de winter houdt het de warmte vast. Daarnaast draag je bij aan de biodiversiteit en een groen dak vangt water op en houdt het vast. Dit is vooral handig bij hevige regenbuien. Hierdoor wordt het riool minder belast en is er minder kans op overstroming.


Tip 3: Lever je oude medicijnen in bij de apotheek
Medicijnresten hebben een negatief effect op planten en beesten in water en maken de bereiding van schoon drinkwater moeilijk. Lever ze daarom in bij de apotheek.

Tip 4: Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen
Veel (schoonmaak)producten voor in huis en in de tuin bevatten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten.

Tip 5: Spoel alleen de 3P's door
Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: poep, plas en wc-papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, keukenpapier, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen verstoppingen veroorzaken in jouw riolering of bij onze gemalen.
Tip 6: Plaats een regenton
We kunnen niet zonder water, maar water wordt schaars. Daarom is het goed om regenwater op te vangen. Water waarmee je je plantjes water kunt geven. Ook bespaar je hiermee drinkwater uit de kraan.


Tip 7: Voer eenden geen brood
Eenden voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.

Tip 8: Koop kleding en cosmetica zonder microplastics
In veel kleding en cosmetica zitten microplastics. Dat zijn extreem kleine plasticdeeltjes. Bij iedere wasbeurt komen er miljoenen plasticdeeltjes in het afvalwater terecht. Via het afvalwater komen ze uiteindelijk in rivieren en meren. En dat is slecht voor mens, dier en milieu.

Tip 9: Gooi aquariumplanten in de GFT-bak
Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.
Maak een melding
Daarnaast is het altijd goed een melding te maken bij een schade aan een dijk (een verzakking, scheur of een dijk waar water uit sijpelt) of als sloten niet worden onderhouden. Klik op meer informatie om te kijken hoe je een melding maakt en wat voor soort meldingen van belang zijn voor Rijnland.
