Varen in Rijnland

Vaarregels, bedieningstijden van sluizen en meer handige informatie.

Lekker varen in een bootje... Om er nog meer van te kunnen genieten wijzen we je op de regels. Ook vind je hier wanneer de sluizen in ons gebied bediend worden.

Vaarregels

Als je gaat varen moet je voldoen aan de regels uit het Binnenvaartpolitiereglement. Ook op water waar Rijnland het nautische beheer heeft gelden deze regels:

  • De vaarsnelheid is maximaal zes kilometer per uur. Alleen op de Wijde Aa en het Oegstgeesterkanaal is de vaarsnelheid maximaal twaalf kilometer per uur.
  • Vaar zoveel mogelijk in het midden van het water. Voorkom dat er haalgolven ontstaan.
  • Een boot afmeren, ankeren, aanleggen of een ligplaats innemen mag alleen op plaatsen die daarvoor zijn bedoeld.
  • Hou minimaal 2 meter afstand van een rietkraag. In die 2 meter mag je met een boot niet varen, afmeren, ankeren, aanleggen of ligplaats innemen.
  • Volg aanwijzingen van toezichthouders altijd onmiddellijk op.

Deze regels zijn er voor de veiligheid op het water. En om de nadelige gevolgen voor de omgeving kleiner te maken. Hou je aan de vaarregels, zo voorkom je dat wij een proces verbaal opmaken. De vaarregels staan in de vaarwegenverordening van Rijnland

Steiger en ligplaats

Met onze vergunningencheck bepaal je welke regels gelden voor het bouwen van een steiger, aanmeervoorziening of meerpaal. Download het overzicht van de regels. Met de vergunningencheck bepaal je ook of je gaat bouwen in water dat eigendom is van Rijnland. In dat geval heb je een huurovereenkomst nodig. Je hebt ook een huurovereenkomst nodig voor een ligplaats in Rijnlands water.

Lozingsverbod en inzamelstations

Een pleziervaartuig mag geen toiletwater lozen. Hetzelfde geldt voor bilgewater (een combinatie van water en olie). Op de website varendoejesamen.nl vind je waar je vuilwater en bilgewater kunt inleveren.

Vaarwegbeheer Rijnland

Er zijn 2 soorten beheer van vaarwegen:           

  • Vaarwegbeheer: Het op diepte houden van vaarwegen. En het bedienen en onderhouden van de sluizen in de vaarwegen.
  • Nautisch beheer: Toezicht houden op het vaarverkeer. En het opstellen van verkeersregels en het plaatsen van verkeersborden en betonning.

Welke instantie waar verantwoordelijk is voor het vaarweg- en/of nautisch beheer, kun je zien op deze kaart en in de onderstaande tabel.

Rijnland is beheerder van de doorgaande recreatieve routes. Rijnland stelt regels aan handelingen in deze vaarwegen. Zo zorgen we dat er voldoende ruimte blijft om te varen. De regels over handelen in een vaarweg kun je downloaden

Type vaarwegen Beheerder Nautisch beheerder
Beroepsvaarwegen De provincies en enkele gemeenten De provincies en enkele gemeenten
Doorgaande recreatieve vaarwegen Rijnland en enkele gemeenten Rijnland en enkele gemeenten
Grote meren en plassen Gemeenten Gemeenten
Lokale vaarwegen Gemeenten Gemeenten indien dit in APV is geregeld. Anders Rijnland

Bedieningstijden Rijnlandse sluizen

Rijnland beheert en bedient een meerdere sluizen. Bekijk hier de bedieningstijden.
grote sluis spaardam laat binnenvaartschip binnen

Vaarverbod kwetsbaar water

Om te varen binnen Rijnland heb je geen algemene vaarvergunning nodig. Alleen voor varen met een motorboot in kwetsbaar water is een vaarvergunning verplicht. Hier geldt namelijk een vaarverbod. Zo'n vaarvergunning krijg je alleen als je vanwege de locatie van jouw woning of land moet varen in dit kwetsbare water. Het gaat om motorboten met een benzinemotor, een dieselmotor of een elektrische motor. Deze boten hebben namelijk invloed op de planten en dieren in het water en op de oever.

Bekijk de kwetsbare wateren

Aanvragen vaarvergunning

Een vaarvergunning krijg je gratis. De sticker bij de vergunning plak je op een goed zichtbare plaats aan bakboordzijde van de boot. Je vindt deze informatie ook in de vaarwegenverordening van Rijnland.

Aanvragen vaarvergunning

Varen doe je samen

Alles wat nodig is voor een goed voorbereide vaartocht vind je op Varendoejesamen.nl. Regels, weersverwachtingen, kaarten en meer.

bootje met mensen op het water