Varen in Rijnland

Lekker varen in een bootje... Om er nog meer van te kunnen genieten wijzen we u op de regels en laten we u graag zien wanneer de sluizen in ons gebied bediend worden.

De vaarweg- en nautische beheerders in het gebied

Het beheer van de vaarwegen in Rijnlands gebied wordt door verschillende overheidsinstanties uitgevoerd.

  • De beroepsvaarwegen worden onderhouden door de provincies
  • Rijnland is verantwoordelijk voor de doorgaande recreatieve routes. Rijnland stelt daarbij eisen aan handelingen op deze routes om te waarborgen dat er voldoende ruimte is voor vaarbewegingen; zie ook handelen in een vaarweg
  • de gemeenten voor de lokale vaarwegen.

Wie waar verantwoordelijk is, is weergegeven op deze kaart (pdf, 958 kB) (pdf, 958 kB)en de pagina, Vaarwegbeheer Rijnland.

Bedieningstijden Rijnlandse sluizen

Rijnland heeft een aantal sluizen in beheer. De bedieningstijden vindt u op de pagina, Bedieningstijden sluizen.

Vaarvergunning

Vaart u in een boot met een motor? Dan is in sommige wateren in ons gebied een vaarvergunning verplicht. Kijk op de pagina met Vaarvergunning voor meer informatie en het online aanvragen van een vergunning.

Vaarregels

Voor de wateren waar Rijnland nautisch beheerder is heeft Rijnland een aantal vaarregels opgesteld, meer informatie hierover vindt u op de pagina, Vaarregels Rijnland.

Lozingsverbod en inzamelstations

Vanaf 1 januari 2009 mag een pleziervaartuig geen toiletwater meer lozen. Hetzelfde geldt voor bilgewater (een combinatie van water en olie). Op de website Vuilwater.info vindt u de adressen van de plekken waar u vuilwater en het bilgewater kunt inleveren.