Boezemgemaal Spaarndam

Het boezemgemaal Spaarndam is één van de vier grote gemalen van Rijnland die het water vanuit de boezem afmaalt op het buitenwater. Het gemaal dateert uit 1845, toen zorgden stoommachines nog voor de aandrijving van de schepraderen. In 1936 werden deze machines vervangen voor dieselmotoren. De bijzondere schepraderen zijn gebleven. Deze verplaatsen het water, brengen het omhoog en voeren het af. In de jaren ’90 heeft een interne renovatie plaatsgevonden waarbij de dieselmotoren zijn vervangen.

Het gemaal is nu gerenoveerd. De dieselaandrijvingen zijn vervangen door elektrische aandrijvingen. Daarnaast hebben er bouwkundige werkzaamheden plaatsgevonden, zoals het vernieuwen van de wanden en de vloeren . Ook is de procesautomatisering vervangen. Hierdoor is  het gemaal nu op afstand bestuurbaar.

De vervanging van de aandrijvingen heeft plaats gevonden tussen 1 mei 2017 en 1 september 2017. Het gehele project is in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd. Het werk wordt uitgevoerd door de aannemer GMB, met de firma Beenen, Machinefabriek Emmen en Bouw- en Aannemingsbedrijf Wempe als onderaannemers. Door deze renovatie is het gemaal veiliger, minder belastend voor het milieu, goedkoper in beheer en onderhoud en makkelijker te bedienen. De monumentale schepraderen en het gebouw blijven verder intact. De dieselaandrijvingen zelf hadden geen monumentale waarde, want deze dateren uit de jaren ’90. De motoren en tandwielkast zijn in de zomerperiode via het dak in- en uitgehesen; hiervan vindt u een film op deze site.

Film en boek

Peter van den Klinkenberg, een actieve bewoner van Spaarndam heeft samen met Rijnland en GMB een uitgebreide film gemaakt over de renovatie van het gemaal. 

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Ook is er een boek gemaakt over de lange geschiedenis van het gemaal. Een exemplaar kunt u hier bestellen.

Op 24 maart 2018 heeft er een open dag plaatsgevonden op het boezegemaal. Hier zijn enige honderden bezoekers naar toe gekomen.

Gemalen

Met gemalen zorgen we ervoor dat het water in ons gebied op peil blijft. Bij te veel water wordt het overtollige water vanuit de polders uitgemalen naar de boezem. Vanuit daar wordt het water afgevoerd: in het noorden van Rijnland, bij Spaarndam en Halfweg wordt het water afgevoerd naar het Noordzeekanaal.

14aaaeaf-5bbd-45ae-9b16-5a8bb48338de.jpg

acb401db-0e00-453e-ab16-160ff3a336ec.jpg

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren