Willem vd Veldenweg

Dijk Willem van der Veldenweg in Leimuiden

De komende periode is het hoogheemraadschap van Rijnland bezig met het verbeteren van de dijk waar de Willem van der Veldenweg in Leimuiden op ligt. De dijken moeten veilig zijn, zodat u en uw omgeving droge voeten houden. Daarom gaan wij nu ook in samenwerking met de gemeente Kaag en Braassem aan de slag bij u in de buurt.

Locatie

De Willem van der Veldenweg is een doorgaande weg richting de dorpskern van Leimuiden. Langs de weg is sprake van ruim 1 kilometer lintbebouwing en daarnaast zijn er ook weilanden met agrarische bedrijven. De dijk van de Willem van der Veldenweg ligt ten zuiden van Leimuiden en ten noorden van het Braassemermeer.

Willem vd Veldenweg kaart

Wat gaan we doen?

De dijk waar de Willem van der Veldenweg op ligt wordt opgehoogd. Dit gebeurt over een lengte van ongeveer 900 meter op het deel vanaf de Vriezenweg tot aan de Drechtbrug. Op verschillende delen van de dijkverbetering komt een damwand. Dit is nodig om de stabiliteit van de dijk te waarborgen en zodoende voor lange tijd te verstevigen. De gemeente vernieuwt het wegdek, het groen en de openbare verlichting. Daarnaast zal ook Liander het energienetwerk vernieuwen.

De aannemer is Dura Vermeer. Zij houden de inwoners op de hoogte van de werkzaamheden, de planning en de afsluiting van de weg en eventuele omleidingen. Met de provincie Zuid-Holland is voor land- en tuinbouw- bedrijven (lokaal en doorgaand verkeer) de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen om in plaats van over de Willem van der Veldenweg over de N207 te mogen rijden met hun voertuigen.

Willem vd Veldenweg

Samenwerking met de gemeente

Voor de dijkverbetering van de Willem van der Veldenweg trekt Rijnland samen met de gemeente Kaag en Braassem op. Dit noemen wij werk met werk combineren, zodat de omgeving, maar één keer hinder ondervindt van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Ook is er gekeken of er nog meer werkzaamheden nodig zijn. Zodoende is er ook een samenwerking met Liander die heeft aangegeven dat zij hun energienetwerk willen verbeteren.

Opening

In maart 2023 is de Willem van der Veldenweg officieel geopend. Dat gebeurde door wethouder Dolf Kistemaker van gemeente Kaag en Braassem en hoogheemraad Bas Knapp van Rijnland. Zij onthulden samen een insectenhotel voor onder meer de wilde bijen. Ook werd er een informatiebord over de geschiedenis van de Tolboom onthuld. De gemeente en Rijnland zetten zich in voor biodiversiteit. Daarom zal ook de berm worden ingezaaid met bijvriendelijk bloemzaad.

Willem vd Veldenweg opening

Opening Willem vd Veldenweg

Planning

De werkzaamheden aan de Willem van der Veldenweg zijn eind 2022 afgerond. De dijk waarop de Willem van der Veldenweg ligt is voor de komende jaren weer veilig. De Willem van der Veldenweg was tijdens de dijkverbetering volledig afgesloten voor het verkeer. De woningen en bedrijven bleven wel bereikbaar. Het doorgaand fietsverkeer werd omgeleid door middel van een tijdelijk aangelegd fietspad. De dijk is opgehoogd en de weg is vernieuwd. Ook is er op een aantal plaatsen een damwand geplaatst. Voor de verkeersveiligheid is er een 30 km zone ingesteld.

Willem vd Veldenweg

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de dijkverbetering van de Willem van der Veldenweg in Leimuiden dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Team van Rijnland op telefoonnummer 071-306 3535. Of stuur een mail naar dijkverbetering@rijnland.net met als onderwerp: Willem van der Veldenweg in Leimuiden.