Achtergrond

Over AWZI Haarlem Waarderpolder.

De zuivering in Haarlem Waarderpolder is één van de grootste en oudste zuiveringen van Rijnland. Sinds 1968 wordt het afvalwater van inwoners en bedrijven uit de regio op deze plek gezuiverd. Dit doen wij voor vijf gemeenten: Haarlem, Spaarndam, Zandvoort, Bloemendaal en Aerdenhout. Naast het zuiveren van water, zetten wij ook het restproduct van afvalwater (slib), om naar biogas.

Dagelijks kan tot 8.700 m3 water per uur worden gezuiverd.

Historie

Aan de rand van het toenmalige industrieterrein Waarderpolder werd in de zomer van 1965 gestart met de bouw van de eerste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Haarlem. Voordat deze zuivering kon worden gebouwd, moest er eerst 450 kilometer aan riolering worden gelegd in Haarlem. Deze riolering was erg gewenst, want de stank van het grachtenwater gaf veel overlast. Uiteindelijk werd de zuivering op 1 februari 1968 opgeleverd en in gebruik genomen.

In 1941 werd 250.000 m2 aan terrein aangekocht door de gemeente voor de toekomstige zuivering.

Zuiveren

Rijnland zuivert afvalwater van huishoudens en bedrijven. Hiermee dragen wij bij aan een goede volksgezondheid, een goede waterkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Als wij de wc doortrekken of ons afvalwater doorspoelen, stroomt het afvalwater via het riool en gemaal naar de zuivering. Het water wordt in meerdere stappen gezuiverd. Van het verwijderen van grove stukken afval tot het verwijderen van afvaldeeltjes zoals vet en olie. Weten hoe wij dit precies doen? Bekijk deze video.

Slibvergisten

Het restproduct dat overblijft na het zuiveren van water noemen wij slib. Dit slib wordt op de zuivering in Haarlem Waarderpolder verder verwerkt, waarbij een deel van het slib wordt omgezet naar biogas. Bij onze partner HVC wordt het overgebleven slib verwerkt verwerkt naar energie en grondstoffen.