Hogedijk Nieuwkoop

De komende periode verbeteren we een gedeelte van de Hogedijk in Nieuwkoop. De dijken moeten veilig zijn voor nu en in de toekomst. Zo zijn we voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling. Er zijn nieuwe veiligheidsnormen vastgesteld, waarop alle dijken zijn getoetst. Ook de Hogedijk in Nieuwkoop bij de golfvereniging is onderzocht en voldoet niet meer aan de norm. Daarom gaat Rijnland hier aan de slag, zodat iedereen in de omgeving droge voeten houdt.

Wat gaat we doen?

Een groot gedeelte van de werkzaamheden is inmiddels uitgevoerd. Alleen ter hoogte van het terrein van het zwembad Aarweide en de Golf- & Countryclub Liemeer moet de dijk nog worden afgewerkt en ingezaaid. Verder krijgt het pad op de dijk bij het zwembad en de golfclub nog een nieuwe, speciale toplaag.

Locatie

Hogedijk Nieuwkoop ligt deels in de gemeente Nieuwkoop en deels in de gemeente Alphen aan den Rijn. De dijk bevindt zich tussen de Nieuwkoopse Plassen en Nieuwveen. Het gedeelte van de Hogedijk waarmee wij aan de slag gaan loopt vanaf de Zevenhovenseweg tot het Zaagmolenpad en kruist de Schilkerweg. Het dijkproject heeft een lengte van ongeveer 3,5 km.

Groenplan

Op het terrein van zwembad Aarweide moeten bomen en struiken wijken voor de dijkverbetering. Ons uitgangspunt is altijd om daar waar mogelijk bomen te sparen en anders te zorgen voor vervangende beplanting. Hiervoor is een Groenplan gemaakt, passend bij de locatie. Dat doen we in samenwerking met gemeente Nieuwkoop, stichting Zwembad tot behoud van het zwembad Aarweide en een aantal vrijwilligers van de groenploeg. Bij het zwembad en ook op het terrein van het zwembad komen zoveel mogelijk bomen en struiken weer terug. Vanwege de hoogte en stabiliteit van de dijk lukt het niet overal om bomen op dezelfde plek te terug te planten. Tot slot komt er grenzend aan de groenstrook een schutting waar klimop tegenaan gaat groeien.

Planning

Het uitvoering van de Hogedijk is bijna afgerond. Bij het zwembad Aarweide wordt eind mei/begin juni nog een zichtscherm op de dijk geplaatst. Daarom is dit gedeelte van de dijk is nu nog afgesloten. Ook wordt het pad op de dijk richting Golf- & Countryclub Liemeer nog voorzien van een nieuwe toplaag door aannemer Van Vliet uit Ter Aar.

1) Groenontwerp - Openluchtzwembad Aarweide
412,6 KB
download
2) Groenontwerp - Openluchtzwembad Aarweide
683,7 KB
download

Contact

Telefoonnummer
071 306 3535

Voor vragen over de dijkverbetering in de polder Nieuwkoop kun je ons bellen of mailen met het onderwerp 'werkzaamheden polder Nieuwkoop Golfvereniging'.