Meisje legt iets in de tijdcapsule

Tijdcapsule verbindt verleden en toekomst Kolksluis

Spaarndammers en andere betrokkenen bij het project “Vervangen kademuren Kolksluis’ verzamelden zich dinsdagmorgen 28 juni in het Boezemgemaal Spaarndam. Samen vulden ze een tijdcapsule met een schat aan verhalen en voorwerpen van het Spaarndam van vroeger en nu. De tijdcapsule werd vervolgens bevestigd aan de nieuwe fundering van de Kolksluis die eind juli klaar is.

Hoogheemraad Bas Knapp riep Spaarndammers bij de officiële start van de werkzaamheden op om alvast geschiedenis te schrijven. Het leverde een mooie verzameling verhalen, tekeningen en foto’s op, met dank aan onder andere de Historische Werkgroep Spaarndam, Stichting Kolksluis en leerlingen van de basisscholen. Als de kademuren over zo’n honderd jaar weer aan een flinke opknapbeurt toe zijn, vinden toekomstige generaties waterbouwers en omwonenden een schat aan historie.

Helaas zijn de oudste bewoners langs de Kolksluis, Tante Truus evenals Andries en Roelie de Vries, het afgelopen jaar overleden. Het verhaal van familie De Vries is meegegaan in de tijdcapsule. Net als een bout en moer van de oude sluisdeuren en de ontwerptekeningen.

tijdcapsule

tijdcaspule