Molybdeen

Komt in de natuur voor als molybdeen sulfide en lood molybdaat. Het is een zilver-wit, zeer hard geleidend metaal. Het kan ook de sterkte van staal verbeteren bij hoge temperaturen. Molybdeen vindt zijn toepassing in legeringen, elektroden en katalysatoren.

Wat zijn de normen?

Normen voor stoffen in bagger worden uitgedrukt in aantallen milligrammen per kilogram droge stof (mg/kg ds). Voor Molybdeen gelden de volgende normen:

Normen voor Molybdeen
StofAchtergrondwaarde (mg/kg ds)Maximale waarden voor verspreiden van baggerspecie over aangrenzend perceel (mg/kg ds)Maximale waarde kwaliteitsklasse en bodemfunctieklasse "wonen" (mg/kg ds)Maximale waarde kwaliteitsklasse en bodemfunctieklasse "industrie" (mg/kg ds)
Molybdeen 1,5 5 88 190

Risico's

Poedervormig molybdeen en veel molybdeenverbindingen zijn in geringe mate giftig, maar vergeleken met de meeste andere zware metalen zijn er relatief grote hoeveelheden nodig voordat er schadelijke gevolgen optreden. Directe vergiftiging zal met molybdeen vrijwel niet voorkomen omdat daarvoor te grote hoeveelheden nodig zijn. In Armenië hebben medewerkers en mensen die in de buurt van molybdeenfabrieken woonden last gekregen van pijn in de knieën, handen en voeten en spraakgebrek, bloedproppen en oedeem.

Bronnen

Molybdeen wordt toegepast in legeringen die hittebestendig en corrosiebestendig zijn. Het metaal wordt ook gebruikt als elektrode voor elektrische ovens, in nucleaire reactoren en in raket- en vliegtuigonderdelen. Molybdeen is waardevol als katalysator of als glasvezel in elektronische en elektrische apparatuur. Molybdeen is een essentieel ingrediënt van plantenvoeding.