Renovatie boezemgemaal Spaarndam

Het boezemgemaal Spaarndam is één van de vier grote gemalen van Rijnland die het water vanuit de boezem afmaalt op het buitenwater. Het gemaal dateert uit 1845, toen zorgden stoommachines nog voor de aandrijving van de schepraderen. In 1936 werden deze machines vervangen voor dieselmotoren. De bijzondere schepraderen zijn gebleven. Deze verplaatsen het water, brengen het omhoog en voeren het af. In de jaren ’90 heeft een interne renovatie plaatsgevonden waarbij de dieselmotoren zijn vervangen.

Het gemaal is nu gerenoveerd. De dieselaandrijvingen zijn vervangen door elektrische aandrijvingen. Daarnaast hebben er bouwkundige werkzaamheden plaatsgevonden, zoals het vernieuwen van de wanden en de vloeren . Ook is de procesautomatisering vervangen. Hierdoor is  het gemaal nu op afstand bestuurbaar.

De vervanging van de aandrijvingen heeft plaats gevonden tussen 1 mei 2017 en 1 september 2017. Het gehele project is in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd. Het werk wordt uitgevoerd door de aannemer GMB, met de firma Beenen, Machinefabriek Emmen en Bouw- en Aannemingsbedrijf Wempe als onderaannemers. Door deze renovatie wordt het gemaal veiliger, minder belastend voor het milieu, goedkoper in beheer en onderhoud en makkelijker te bedienen. De monumentale schepraderen en het gebouw blijven verder intact. De dieselaandrijvingen zelf hadden geen monumentale waarde, want deze dateren uit de jaren ’90. De motoren en tandwielkast zijn in de zomerperiode via het dak in- en uitgehesen; hiervan vindt u een film op deze site. 

Publieksdag

Op zaterdag 24 maart aanstaande stelt Rijnland een  het gemaal open voor een breed publiek. U bent op deze dag van harte welkom om tussen 10.00 en 14.00 uur een kijkje te komen nemen in het gerenoveerde gemaal. Er is gelegenheid voor rondleidingen en via foto’s en video’s krijgt u een goede indruk van de bouwwerkzaamheden.

Gemalen

Met gemalen zorgen we ervoor dat het water in ons gebied op peil blijft. Bij te veel water wordt het overtollige water vanuit de polders uitgemalen naar de boezem. Vanuit daar wordt het water afgevoerd: in het noorden van Rijnland, bij Spaarndam en Halfweg wordt het water afgevoerd naar het Noordzeekanaal.

binnenkant boezemgemaal Spaarndam

aandrijflijn gemaal Spaarndam