Doelstellingen KRW-2

Bepalen van inrichting - van buiten naar binnen

Bepalen van inrichting - van buiten naar binnen

De Leendert de Boerspolder ligt binnen een natuurlijke omgeving en heeft van de provincie de bestemming natuur gekregen. Om deze bestemming goed in te vullen is in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, natuurstichting Jacobus "Natuurgebied de Hanepoel" en Rijnland een plan ontwikkeld om het gebied natuurlijk in te richten met een groot rietland in het noordoostelijk deel. De kades blijven gehandhaafd om zo de oorspronkelijke contour van de polder te markeren. Het voorlopig ontwerp is inmiddels zo goed als afgerond.

Daarnaast is ook gekeken hoe de polder in de toekomst zo onderhoudsvrij mogelijk kan worden beheerd. De Stichting is daarbij ook de beoogd beheerder. De landschapsarchitect van de stichting was door Rijnland aangetrokken om mee te denken in het ontwerp.

Snoekenhabitat

Naast de natuurlijke inrichting van de polder wordt ook het ontwerp aangepast op een habitat voor snoeken. Het plan is om het moerasgedeelte zo in te richten dat er veel ondiepe plaatsen zijn waar een snoek haar eitjes straks kan afzetten. De snoek is een toppredator voor een gezonde visstand.