Sloene

Maatregelen voor schoner en helder water

De plas Sloene ligt in het noordwesten van het Reeuwijkse plassengebied. In het slib in de bodem zitten veel voedingsstoffen (fosfor) voor algen. Om te voorkomen dat deze voedingsstoffen in het water terechtkomen, voegen we gedoseerd ijzerchloride toe aan het water. Eerder al hebben we de plas door middel van een sluis geïsoleerd van de overige plassen en natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Toevoegen van ijzer aan het water

Uitmonding doseerleiding

De hoeveelheid fosfor in de plas is te hoog. Fosfor is de grootste voedingsbron voor algen. Veel fosfor in het water zorgt dus voor veel algengroei. Algen maken met water in de plas troebel.  Om de hoeveelheid fosfor in de plas te verminderen, voegen we ijzerchloride gedoseerd toe aan het water. IJzerchloride bindt zich aan fosfor waardoor dit niet in het water terecht komt. Algen krijgen zo minder voedsel en nemen in aantal af. Het ijzerchloride wordt in hele kleine hoeveelheden toegevoegd aan het water van de plas. Eerst wordt de ijzeroplossing gemengd met water uit de plas en daarna wordt het met een flexibele leiding verdeeld over de plas. Dit wordt dan vervolgens door de stroming in de hele plas verspreid. De proef met het toevoegen van ijzerchloride aan het water duurt ongeveer twee jaar. Hoewel het doseren van ijzer in Sloene een proef is, zijn de verwachtingen positief. In de Loosdrechtse Plassen zijn eerder al goede resultaten behaald met het op deze manier toevoegen van ijzerchloride aan het water. Op de foto: Uitmonding doseerleiding, hiermee komt de ijzerchloride in de plas.

Planning

In april 2014 zijn we gestart met doseren, dit doen we enkele jaren. We houden de waterkwaliteit intussen goed in de gaten. Het is nu afwachten of we met het doseren van ijzerchloride ook het gewenste effect bereiken.

Meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan rechts op deze pagina aan voor ontvangst van de digitale nieuwsbrief. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het Reeuwijkse plassengebied? Neem dan contact op met Rijnland via telefoonnummer (071) 306 35 35 of via .